DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați

DECIZIE Declarația anuală privind beneficiarii reali - eliminată și în cazul anumitor asociații și fundații. Dispar și obligații privind patrimoniul inițial și numărul minim de asociați
scris 3 nov 2020

După ce în luna iulie, a intrat în vigoare legea care elimină obligația depunerii declarațiilor anuale privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice, Parlmentul a adoptat acum, prin votul final al deputaților, un proiect de lege care stabilește prevederi similare pentru asociații și fundații. Totodată, proiectul elimină obligația patrimoniului inițial de minim 200 lei și reduce numărul de asociați necesari la înființare.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

De ce este important: Asociațiile și fundațiile sut obligate în prezent să depună anual o declarație prin care să ateste cine este beneficiarul real al entității. Obligația este valabilă chiar dacă nu s-a schimbat nimic in structura asociației sau fundației, iar beneficiarii reali sunt aceiași. De asemenea, chiar dacă există obligația declarării oricărei schimbări intervenite, tot mai trebuie depusă suplimentar o declarație anuală.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Mai mult, chiar și entitățile constituite sau controlate exclusiv de persoane fizice sunt obligate să facă aceasta raportare, deși beneficiarul real rezultă chiar din datele existente deja în registrele autorităților publice. 

Autorii proiectului de lege, care trecuse de Senat la finalul luni septembrie, sunt deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Andrei Pop, primul fiind și autorul legii privind eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme.

Potrivit inițiatorilor, legea referitoare la firme a simplificat procedura pentru aproximativ 97% din firmele din România, acestea fiind constituite doar din persoane fizice care pot fi preluate automat în registrul beneficiarilor reali, conform criteriilor stipulate în directiva europeană și în Legea societăților. 

În mod similar, susțin autorii, majoritatea covârșitoare a asociațiilor și fundațiilor au atât ca membri fondatori, asociați actuali, cat și ca componență a organelor de conducere doar persoane fizice ale căror date pot fi preluate în mod automat de catre autorități pentru a completa registrul beneficiarilor reali. Conform datelor publicate pentru luna februarie 2020, există aproximativ 120.000 de asociații și fundații active, iar conform estimărilor realizate pe baza Registrului Național ONG, aproximativ 4.6% din asociații și fundații au în componență sau în conducere o persoană juridică.

Prin urmare, identificarea beneficiarului real prin intermediul unei declarații din partea unui împutemicit este instituită nejustificat pentru 95,4% dintre asociații și fundații, în cazul cărorar beneficiarii reali sunt ușor de determinat pe baza datelor inregistrate deja, arată inițiatorii proiectului. 

DOCUMENT Lege promulgată - Schimbare de reguli la SRL: reguli proprii la transfer de părți sociale, mai puține documente la înregistrare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lege promulgată - Schimbare de reguli la SRL: reguli proprii la transfer de părți sociale, mai puține documente la înregistrare

Proiectul adoptat elimină obligația de a depune o declarație autentică anual chiar dacă nu există ceva nou de declarat, având în vedere că există obligația de a depune declarația ori de câte ori intervine o modificare a datelor relevante.

Totodată, este anulată obligația de a depune declarație autentică atunci când asociația sau fundația respectivă e constituită sau condusă doar de persoane fizice, iar beneficiarul real poate fi identificat și preluat în registru cu datele de identificare relevante pe baza documentelor aflate deja la dosarul entității. Aceasta exceptare este aplicabilă doar cazului în care entitatea are in componență doar persoane fizice și nu există un alt beneficiar real care sa nu rezulte din actele de la dosar.

Proiectul reglementează un act unic de inființare care va cuprinde prevederile actului constitutiv și statutului din forma actuală a legii. Totodată, proiectul scade de la trei la doi numărul minim de asociați pentru inființarea unei asociați.

Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor CITEȘTE ȘI Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor

De asemenea, este eliminată obligația unui activ patrimonial inițial de minim de 200 de lei, în scopul simplificării etapei de înregistrare.

Proiectul clarifică și unele aspecte privind documentația solicitată la depunerea cererii de înregistrare, prevăzându-se că nu este necesar avizul pentru schimbarea destinației de locuință a imobilului folosit ca sediu al entității atunci când asociații declară că acolo nu se va desfșura activitate, neexistând o asemenea schimbare în fapt.

Pentru a întra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
prlament
asociatii
fundatii
adoptare
vot
declaratie
beneficiar
real
persona fizica. eliminare
proiect
lege
parlament
societate