Deloitte lansează un modul al aplicației D.Tax, pentru verificarea în timp real a partenerilor care aplică split TVA

Deloitte lansează un modul al aplicației D.Tax, pentru verificarea în timp real a partenerilor care aplică split TVA
scris 16 ian 2018

Deloitte lansează modulul VAT.InstantScan al aplicației D.Tax, care permite verificarea în doar 10 secunde a circa 200 de furnizori atât în registrul contribuabililor care aplică plata defalcată a TVA, cât și în celelalte registre publice pe site-ul ANAF, anunță firma de de consultanță.

Modulul dezvoltat ca parte a aplicației D.Tax, destinată raportărilor privind TVA, facilitează conformarea cu noile obligații impuse companiilor de mecanismul split TVA, efectuând verificări în registrele privind:

  • Persoanele înregistrate în scopuri de TVA
  • Sistemul privind TVA la încasare
  • Contribuabilii inactivi/reactivați
  • VIES
  • Sistemul de plată defalcată a TVA

“Odată cu introducerea plății defalcate, companiile trebuie să verifice, printre altele, statutul furnizorilor în registrele ANAF pentru a întocmi corect declarațiile de TVA și pentru a efectua plățile în conturile corecte. Pe site-ul ANAF, validările în aceste registre se efectuează introducând manual codul TVA și codul Captcha. Este un proces consumator de timp și care necesită alocare de personal. Aplicația D.Tax efectua deja verificările în registrele disponibile anterior pe site-ul ANAF. Acum, am dezvoltat un modul și pentru verificarea registrului celor care aplică sistemul de plată defalcată. La cererea utilizatorilor, modulul poate fi ajustat astfel încât să furnizeze și contul TVA al partenerului înregistrat în registrul plătitorilor. În plus, modulul poate fi utilizat ca parte integrantă a aplicației sau separat”, explică Ramona Trușculescu, director Deloitte România.

DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare CITEȘTE ȘI DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare

Pe lângă validarea înregistrării în registrele ANAF, aplicația returnează și data înregistrării/ data anulării în respectivele registre pentru luarea deciziei corecte la momentul raportării tranzacțiilor (atribute utile în cazul raportării tranzacțiilor anterioare perioadei de raportare). Plățile realizate eronat, respectiv în alte conturi decât cele de TVA și necorectate în cel mult 7 zile, expun companiile riscului de a datora penalități de 0,06% pe zi din suma virată greșit.

Modulul face parte din aplicația D.Tax, o soluție dedicată raportărilor privind TVA și care funcționează independent de sistemul contabil al utilizatorilor. D.Tax este o aplicație care, pe lângă modulul de verificare a celor care aplică split TVA, efectuează mai multe raportări privind TVA. D.Tax rulează pe baza datelor extrase cu ajutorul rapoartelor standard din sistemul(ele) principale și funcționează în 4 etape: colectează, analizează și validează informația încărcată finalizând cu generarea formei finale a declarațiilor de TVA (inclusiv jurnalele de TVA și declarația Intrastat).

Ramona Trușculescu, director Deloitte România

Ramona Trușculescu, director Deloitte România

DOCUMENT România și-a stabilit planul pentru 2019, când va prelua președinția UE: mai multe cote reduse de TVA CITEȘTE ȘI DOCUMENT România și-a stabilit planul pentru 2019, când va prelua președinția UE: mai multe cote reduse de TVA

Aplicația este utila pentru:

  • identifică potențiale erori ce pot afecta datele raportate în declarațiile de TVA (ex. facturi duplicate, alocarea corespunzătoare a codurilor aferente tranzacțiilor, cotă TVA corespunzătoare);
  • efectuează conversia automată a sumelor în RON utilizând cursul BNR;
  • ajută la pregătirea declarației 394 (ex. populează automat numărul și seria facturilor, calculează numărul facturilor, alocă tranzacțiile în secțiunile corespunzătoare ale declarației, etc.);
  • generează declarația Intrastat (ex. verifică validitatea codurilor NC).

Funcțiile D.Tax pot fi folosite integrat sau separat in funcție de nevoile utilizatorului, ținând cont de profilul de activitate al acestuia, precum și de operațiunile taxabile pe care le desfășoară.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
d.tax
vat.instantscan
tva
tva defalcata
split tva