Deloitte: Schimbarea „în draci” a legislației fiscale și impredictibilitatea interpretării acesteia de către Fisc și instanțe afectează piața de fuziuni și achiziții

Deloitte: Schimbarea „în draci” a legislației fiscale și impredictibilitatea interpretării acesteia de către Fisc și instanțe afectează piața de fuziuni și achiziții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 iun 2018

Lipsa de predictibilitate în materie de schimbări ale legislației fiscale, foarte dese în ultima perioadă, dar și în ce privește interpretarea acestei legislații de către Fisc și instanțe afectează activitatea de fuziuni și achiziții, impactul acestora fiind în ultima perioadă mai puternic chiar decât al modificărilor efective pe care le-au adus, afirmă specialiștii firmei de consultanță Deloitte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Atât în materie fiscală, cât și juridică, România are o anumită caracteristică. Pe de o parte o anumită impredictibilitate legislativă, pentru că se legiferează în draci, se tot scot ordonanțe, norme, se schimbă legislația, iar a doua dimensiune este interpretarea legislației. Nu doar că se modifică legislația, dar ai și o anumită impredictibilitate referitor la interpretare. Fiscul vine în control, dar asta nu înseamnă că este condiționat de rezultatul acelui control. Faptul că Fiscul ți-a făcut în urmă cu 3 ani un control și nu ți-a găsit nimic, nu înseamnă că nu poate să-ți vină încă o dată și să-ți găsească ceva (pe ce a controlat și anterior, n.r.)”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, managing partner Reff & Asociații, firma de avocatură reprezentând Deloitte Legal.

În plus, nici la nivelul instanțelor de judecată, soluțiile pentru cazuri similare pot fi diferite în asemenea măsură, încât să reprezinte un risc.

Deloitte a organizat o întâlnire cu presa pentru a explica etapele și mecanismele unei tranzacții de M&A.

Deloitte o aduce pe Alexandra Smedoiu partener în cadrul practicii de taxe CITEȘTE ȘI Deloitte o aduce pe Alexandra Smedoiu partener în cadrul practicii de taxe

Printre factorii care pot duce chiar la blocarea unei tranzacții sunt cei fiscali.

„Aspectele fiscale pot afecta semnificativ o tranzacție și pot duce chiar până la blocarea acesteia”, a spus Alin Chitu, director servicii fiscale Deloitte România.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă, schimbările legislative au avut un impact negativ în piața de fuziuni și achiziții prin prisma numărului mare de modificări legislative, care creează incertitudine, și mai puțin a impactului direct al acestora.

„Modificările de legislație fiscală care au ținut în ultima perioadă atenția în spațiul public, la nivelul acesta, al tranzacțiilor de care vorbim noi, au impact relativ redus. Lucrăm cu firme foarte mari, disciplinate din perspectivă fiscală, care atunci când se majorează plafonul microîntreprinderilor la 1 milion, nu sunt afectate. La fel, despre mutarea contribuțiilor, clienții noștri sunt afectați mai rar de astfel de lucruri. Le creează neplăceri administrative, dar au ajuns la alt nivel de dezvoltare. Mai degrabă impredictibilitatea politică are un impact asupra lor și nu neapărat măsurile fiscale, diminuări/majorări de taxe. Ei nu pot să-și facă plan coerent pe un termen mediu, întrucât avem de-a face cu schimbări de legislație foarte dese”, a explicat directorul Deloitte.

Potrivit acestuia, o altă problemă importantă din perspectiva impactului schimbărilor de legislație fiscală asupra pieței de M&A este lipsa unui  dialog eficient cu autoritățile fiscale.

Analiză Deloitte România: Competiția fiscală se întețește: 8 state UE au redus cotele de impozit pe profit începând din 2017. România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității scăzute în atragerea investițiilor CITEȘTE ȘI Analiză Deloitte România: Competiția fiscală se întețește: 8 state UE au redus cotele de impozit pe profit începând din 2017. România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității scăzute în atragerea investițiilor

Chiar dacă recent impact direct al modificărilor fiscale a fost mai limitat comparativ cu impredictibilitatea creată, în anii trecuți multe tranzacții au căzut din cauza unor schimbări în materie de fiscalitate.

„Am văzut multe tranzacții picând din motive fiscale. Am văzut o cascadă de tranzacții când s-a revizuit schema de compensare pe renewables (energie regenerabilă). Chiar și zvonurile de revizitare a schemei de compensare au fost de natură să înghețe sau să compromită tranzacții destul de avansate. Am văzut tranzacții căzute când s-a introdus clawback-ul, tranzacții demotivate, tot în farma, când s-a modificat schema de compensare. Într-un fel sau altul, toate aceste schimbări legislative au adus schimbări prețului negociat. Dacă în privința unor factor exteriori apar niște presiuni sau incertitudini mari legate de preț, evident că nu se mai pot înțelege cumpărător cu vânzător”, a declarat Ioana Filipescu, partener M&A Deloitte România.

Deloitte a anunțat că specialiștii de M&A ai firmei  au participat, în ultimele trei luni, la încheierea unor tranzacții care însumează peste jumătate de miliard de euro, fiind implicați atât de partea cumpărătorului, cât și de partea vânzătorului.

În acest context al avântului pieței M&A, dar și al dezvoltării serviciilor multidisciplinare proprii, Deloitte a decis să formeze o echipă dedicată în departamentul de servicii fiscale, coordonată de Alin Chitu, director, cu scopul de a integra serviciile de consultanță fiscală în cadrul tranzacțiilor de M&A.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
reff & asociații
m&a
fuziuni
achizitii