Dispută între Finanțe și primari pe tema alocărilor bugetare

Dispută între Finanțe și primari pe tema alocărilor bugetare
scris 29 ian 2019

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România, s-au întâlnit, marți, cu reprezentanții Guvernului pentru a discuta despre alocările bugetare din anul 2019. După mai bine de două ore de discuții, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-au făcut două propuneri, refuzând să le detaieze și a anunțat că mâine va fi prezentată varianta finală. La rândul lor, primarii au precizat că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizați de cetățenii din orașele lor să rămână în comunități. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunțat că, miercuri, la ora 12.00, dacă nu va fi primit răspunsul scontat, primarii vor protesta în fața Guvernului.

La întâlnirea cu primarii de municipii au participat conslierul premierului Darius Vâlcov și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuții de către primari, nu a fost prezentă, arată news.ro.

”A fost o discuție foarte utilă spunem noi și cred că și colegii care au participat din partea structurilor asociative. Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuții, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanțe și pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieșim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la ședință”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul ședinței.

Acesta a refuzat să detalieze cele două propuneri. Teodorovici a afirmat că veniturile primăriilr au crescut constant în ultimii ani, fiind vorba despre o creștere de circa cinci miiarde de lei.

”Cu toții și doresc mai mulți bani pentru instituțle pe care le reprezintă. Acest lucru este în iscuție, forula aceea care să mulțumească cât mai mulți dintre cei de la nivel local”, a mai decarat Teodorovici.

La rândul lor, primarii au criticat atitudinea Guvernului. Ei au au afirmat că cer o treime din bugetul statului, precizând că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizați de cetățenii din orașele lor să rămână în comunități.

FOTO Dragnea, Tăriceanu, Teodorovici și Vâlcov s-au întâlnit, fără Dăncilă, pentru a discuta proiectul de buget CITEȘTE ȘI FOTO Dragnea, Tăriceanu, Teodorovici și Vâlcov s-au întâlnit, fără Dăncilă, pentru a discuta proiectul de buget

”Regret că am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetățenilor din localitățile noastre. Cetășenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunitățile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noatre nu bat cu cifrele ministrului de Finanțe. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi știm, și toți au vorbit, de marle pierderi. Am convenit ca mine, la ora 12.00, să fim la Asociația Municipiilor, vom chema și alți primari, și dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în fața Guvernului ca protest în numele cetățenor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetățeni”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipilor din România (AMR), au cerut, luni, o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marți Comitetului Director și cer premierului să participe la discuții.

”În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din  cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

Aceștia atrag atenția că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultați.

”Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă, că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c”, mai spus primarii.

FOTO+DOCUMENT Mașina lui Ceaușescu, vândută de ANAF la licitație. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii \'70 CITEȘTE ȘI FOTO+DOCUMENT Mașina lui Ceaușescu, vândută de ANAF la licitație. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii '70

Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat și despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al județului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor - față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - față de procentul de 20 % solicitat.

”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

Documentul este semnat de Robert Negoiță, în numele Comitetului Director.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante
primari
buget