DOCUMENT Cîțu o pune pe șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, președinte al CA al CEC Bank. Îl înlocuiește pe fostul secretar de stat Mavrodin

DOCUMENT Cîțu o pune pe șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, președinte al CA al CEC Bank. Îl înlocuiește pe fostul secretar de stat Mavrodin
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 sep 2020

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, ar urma să exercite calitatea de președinte al consiliului de administrație al CEC Bank, potrivit unei propuneri pe care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, o va introduce mâine în ședința de guvern. ANAF se află în subordinea Ministerului Finanțelor, minister care reprezintă statul în acționariatul CEC Bank, instituție de credit controlată de stat. Călugăreanu este membru în CA al CEC Bank din decembrie 2017. Călugăreanu ar urma să-l înlocuiască în funcția de președinte al CA pe fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor Tiberiu Mavrodin. Mavrodin a fost schimbat de Cîțu și nu este agreat de acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Exercitarea calității de președinte al consiliului de administrație al CEC Bank de către Mirela Călugăreanu, președinte cu rang de secretar de stat al ANAF", prevede memorandumul Ministerului Finanțelor, consultat de Profit.ro.

Mirela Călugăreanu este agreată de BNR, aspect foarte important pentru numirea în structura de conducere a unei instituții de credit.

Calugareanu face parte din Consiliul de Administratie al CEC Bank, in calitate de membru, din 12 decembrie 2017.

Memorandumul Ministerului Finanțelor, propus pentru ședința de guvern de joi, este disponibil aici

Statul român este acționar unic al CEC Bank și își exercită toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate prin Ministerul Finanțelor. CEC Bank este administrată de un consiliu de administrație format din cel puțin 7 și maxim 11 administratori, condus de un președinte ales de Adunarea Generală a Acționarilor dintre membri neexecutivi.

Potrivit legislației în vigoare, funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat precum și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu funcția de “administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare”.

Guvernul poate aproba participarea persoanelor care dețin funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat precum și funcțiile asimilate acestora “ca reprezentanți ai statului în adunarea generală a acționarilor ori ca membri în consiliul de administrație al regiilor autonome, companiilor sau societăților naționale, instituțiilor publice ori al societăților comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta”.

Având în vedere aceste preveri legale, în data de 4 august 2017 Guvernul a aprobat participarea doamnei Mirela Călugăreanu, la acea dată având funcția de președinte, cu rang de secretar de stat al ANAF, în calitate de membru al Consiliului de administrație al CEC Bank. În data de 9 mai 2019, Adunarea generală a acționarilor CEC Bank a reînnoit mandatul de membru al Consiliului de administrație acordat Mirelei Călugăreanu, pentru o perioadă de 4 ani.

"Având în vedere cadrul legal existent și ținând cont de calitățile profesionale și experiența Mirelei Călugăreanu, precum și capacitatea de a lua decizii importante și cu un grad ridicat de complexitate, supunem aprobării exercitarea de către Mirela Călugăreanu, președinte cu rang de secretar de stat al ANAF, și a calității de președinte al Consiliului de administrație al CEC Bank", explică Florin Cîțu.

Actuala componență a Consiliului de Administrație

Valentin Tiberiu Mavrodin - președinte al Consiliului de Administrație

Bogdan Constantin Neacșu - membru

Mihaela Lucica Popa - membru

Ciprian Badea - membru

Mirela Sitoiu - Membru

Mihai Gogancea Vatasoiu - membru

Mirela Călugăreanu - membru

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
cec bank
ministerul finantelor
florin citu