DOCUMENT După 4 luni, programul IMM INVEST ROMANIA, destinat garantării creditelor pentru firme, a fost redactat

DOCUMENT După 4 luni, programul IMM INVEST ROMANIA, destinat garantării creditelor pentru firme, a fost redactat
scris 26 sep 2017

Întreprinderile Mici și Mijlocii vor beneficia de sprijin pentru acces la finanțare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiții și/sau a liniilor de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit „Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMANIA”, avizat în primăvară de Guvern, printr-un Memorandum, și pregătit acum de Ministerul Finanțelor spre aprobare finală.

Programul IMM INVEST ROMANIA este conceput ca program multianual de încurajare și de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanțiilor de stat. 

Mecanismul de derulare a Programului are următoarele caracteristici:

-        Garanțiile vor fi în contul și în numele statului, acordate de Fondul Național de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM) în limita unui plafon anual.

-        Beneficiarii eligibili sunt toți operatorii economici care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderilor familiale, cu excepția următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri,  producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

DOCUMENT IMM-urile primesc de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro pentru a-și vinde produsele și serviciile. Condițiile în care primesc banii CITEȘTE ȘI DOCUMENT IMM-urile primesc de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro pentru a-și vinde produsele și serviciile. Condițiile în care primesc banii

-        Garanția de stat se poate acorda fiecărui beneficiar participant în cadrul programului pentru un singur credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru un singur credit/o singură linie de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, în procent de 50% din valoarea fiecărei finanțări, exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente creditului garantat.

Acordarea de garanții are în vedere următoarele  criterii:

-        În cazul creditelor de investiții:

·       Valoarea maximă a creditului: 10.000.000 lei

·       Valoarea garanției: maximum 5.000.000 lei

·       Procent de garantare: maximum 50% din valoarea creditului

·       Perioada creditului: maximum 10 ani

-        În cazul liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru:

·       Valoarea maximă a creditului: 5.000.000 lei

·       Valoarea garanției: maximum 2.500.000 lei

·       Procent de garantare: maximum 50% din valoarea creditului

·       Perioada creditului: 24 luni cu posibilitatea prelungirii în vederea rambursării cu maxim 24 luni.

Guvernul înființează 9 agenții regionale pentru IMM, din care una dedicată zonei București-Ilfov CITEȘTE ȘI Guvernul înființează 9 agenții regionale pentru IMM, din care una dedicată zonei București-Ilfov

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei.

Documentele pregătite în acest sens de Ministerul Finanțelor pot fi văzute AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
invest
firme
taxe