După ce Guvernul i-a scutit pe cercetători de impozitul pe venit, Senatul a aprobat aceeași facilitate

După ce Guvernul i-a scutit pe cercetători de impozitul pe venit, Senatul a aprobat aceeași facilitate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 sep 2016

Cercetătorii nu vor mai plăti impozitul pe venit, începând cu luna august, în baza unei decizii adoptate de Guvern. În ciuda acestui fapt, un proiect similar a fost aprobat marți de Senat, unii senatori argumentând că de reducere beneficiază doar o categoie restrânsă de cercetători.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentul a pregătit un proiect similar la finele anului trecut și prezentat atunci de Profit.ro, care a fost aprobat abia acum.

Actualul Guvern a transmis în aprilie un punct de vedere negativ cu privire la proiectul din Parlament, pentru ca, la sfârșitul lunii iunie, să adopte prin ordonanță de urgență scutirea de impozit. la acel moment, doar angajații din IT erau scutiți de impozit pe venit.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri.

Impactul bugetar este calculat la 8,1 milioane de lei pentru acest an și la 26,3 milioane de lei pentru anul viitor.

Companiile își vor deduce din impozit toate cheltuielile cu practica și formarea profesională – proiect CITEȘTE ȘI Companiile își vor deduce din impozit toate cheltuielile cu practica și formarea profesională – proiect

Un ordin comun al ministrului Educației, al ministrului Economiei, al ministrului Finanțelor, al ministrului Muncii și al ministrului Agriculturii va stabili categoriile de persoane și activitățile, proiectele, precum și alte condiții necesare aplicării scutirii, astfel încât aceasta să fie limitată la persoanele care sunt efectiv antrenate în proiecte de cercetare dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Ministrul Finanțelor a precizat, însă, că este nevoie ca beneficiarul să fie implicat într-o activitate de cercetare aplicativă, implicat într-un astfel de program.

La dezbaterea din Senat, susținătorii proiectului au arătat că ordonanța Guvernului se referă doar la o categorie restrânsă, respectiv la specialiștii din cercetarea aplicată, și nu la toate tipurile de cercetare.

Camera Deputaților urmează să dezbată proiectul și să decidă soarta acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
cercetare
impozit
venit
scutire
companii
centre