EXCLUSIV ANAF pornește 2024 în forță, cu încasări de 5% peste program, după ce în 2023 a început cu 5% în minus și a terminat anul cu peste 17 miliarde lei sub plan

EXCLUSIV ANAF pornește 2024 în forță, cu încasări de 5% peste program, după ce în 2023 a început cu 5% în minus și a terminat anul cu peste 17 miliarde lei sub plan
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 ian 2024

ANAF a pornit 2024 cu venituri colectate la buget peste programul alocat de către Ministerul Finanțelor. Astfel, pentru prima lună din an, ANAF avea ca plan să aducă la buget 35,12 miliarde de lei, dar a colectat cu 5% mai mult, respectiv 37 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare obținute de către Profit.ro. Rezultatul din ianuarie vine în contexul în care ANAF, încă din decembrie, după o perioadă mai lungă de încasări slabe, a reușit să depășească programul lunar alocat, dar cu impact minim la nivelul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul 2023 a fost unul dificil pentru Fisc, cu venituri sub așteptări, care au determinat introducerea de noi taxe și reducerea cheltuielilor statului, dar și majorarea deficitului bugetar.

Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie CITEȘTE ȘI Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie

Veniturile din ianuarie anul acesta sunt cele mai ridicate de până acum pentru prima lună din an, un aspect de așteptat ținând cont de evoluția inflației.

În 2023, după un început slab, colectarea a început să-și revină în a doua parte a anului, sumele reprezentând rămâneri în urmă fiind în declin treptat, dar a trecut pe plus abia în decembrie. Totalul la final de 2023 a fost de circa 17,5 miliarde de lei sub programul stabilit, potrivit calculelor Profit.ro.

De exemplu, în noiembrie, ANAF a fost sub plan cu numai cu 723 miliarde de lei, iar în decembrie a trecut pe plus, cu circa 800 de milioane peste ce avea trasat.

Anul 2024, în continuare unul complicat pentru buget

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.

CNIF anunță: Lucrăm la o nouă aplicație eFactură. SPV - prezentat ca indisponibil, în medie, doar 5 minute în 24 de ore. \ CITEȘTE ȘI CNIF anunță: Lucrăm la o nouă aplicație eFactură. SPV - prezentat ca indisponibil, în medie, doar 5 minute în 24 de ore. "Nu or să creadă, sunt convins!"

Pentru acest an, ANAF are un plan de venituri de 450 miliarde de lei, comparativ cu 404,4 miliarde de lei în 2023. La Autoritatea Vamală Română (AVR), programul pentru 2024 este de 25 miliarde lei, comparativ cu 23,1 miliarde lei anul trecut. ANAF asigură cea mai mare parte din veniturile totale la buget, estimate la 586 miliarde de lei pentru acest an.

2023 a început tot cu 5% la ANAF, dar în minus, și a dus la negocieri cu Comisia Europeană și deficit bugetar mai mare

Profit.ro a anunțat în martie 2023, potrivit unor informații obținute pe surse, că veniturile la buget au fost, în primele două luni cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern.

Cum situația veniturilor nu s-a remediat suficient de repede, Guvernul a fost nevoit să negocieze cu Comisia Europeană majorarea țintei de deficit bugetar pentru 2023 de la 4,4% din PIB (nivel pe care a fost construit bugetul și prevăzut în procedura de deficit excesiv) la 5,5-5,7%.

După majorări de taxe (majoritatea cu impact în 2024), reduceri de cheltuieli guvernamentale, dar și unele creșteri ale salariilor în sectorul bugetar, determinate de proteste, Guvernul a închis 2023 cu un deficit de 5,68%.

Îmbunătățiri pentru sistemul e-Factura: Nu mai pot fi introduse anumite facturi CITEȘTE ȘI Îmbunătățiri pentru sistemul e-Factura: Nu mai pot fi introduse anumite facturi

Startul pentru 2024, cu un plus de 5% în ianuarie, este unul încurajator, având în vedere că și în bugetul pentru acest an sunt venituri care sunt puse sub semnul întrebării, cum ar fi cele din digitalizare.

Schimbări la ANAF, Finanțe și Vamă în ianuarie. Președintele ANAF are în continuare susținerea lui Boloș

În ultimele săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a numit, la propunerea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, mai multe persoane în conducerea Ministerului Finanțelor, ANAF și AVR.

Astfel, premierul a semnat numiri pe posturile de secretar general la Ministerul Finanțelor, Liliana Anghel, secretar general la Vamă, Costinel Nache, secretar general la ANAF, Dragoș Ionuț Bănescu, și secretar general adjunct la ANAF, Ion Cupă (fostul șef al Vămii). Anghel, Nacu și Cupă, sunt numiți cu caracter temporar, pentru o perioadă de numai 6 luni. 

Președinte al AVR a fost numit Marcel Mutescu, în locul lui Ion Cupă.

FOTO Fermierii cer Guvernului adoptarea moratoriului la credite - măsură anunțată de Profit.ro ca fiind pregătită. Ce prevede documentul CITEȘTE ȘI FOTO Fermierii cer Guvernului adoptarea moratoriului la credite - măsură anunțată de Profit.ro ca fiind pregătită. Ce prevede documentul

De asemenea, vicepreședintele ANAF Sandu Costea, responsabil de Antifraudă, a fost înlocuit cu Gabriela Florentina Ionescu. Pe postul de vice responsabil de colectare la ANAF a fost numit Alexandru Drăghici, iar la Vamă, a fost numit un nou vicepreședinte, pe post vacant, Alexandru Ioan Dudu.

În ce o privește pe Nicoleta Cârciumaru, președintele ANAF, ministrul Boloș a declarat în repetate rânduri că o susține.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
colectare
venituri la buget
deficit bugetar
ministerul finantelor