EXCLUSIV ANAF și Vama au colectat în luna mai cu aproape 700 milioane lei mai puțin decât aveau programat. Per ansamblul primelor cinci luni, colectarea rămâne pe plus

EXCLUSIV ANAF și Vama au colectat în luna mai cu aproape 700 milioane lei mai puțin decât aveau programat. Per ansamblul primelor cinci luni, colectarea rămâne pe plus
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 iun 2024

ANAF și Vama (Autoritatea Vamală Română - AVR) au colectat în luna mai cu aproape 700 de milioane de lei mai puțin față de programul lunar stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetului statului, potrivit datelor obținute de către Profit.ro. Astfel, datele preliminare privind colectarea arată venituri cu 690,2 milioane lei sub ținta comună de 38,07 miliarde lei a ANAF și AVR. Chiar dacă în mai ANAF și AVR au fost pe minus față de plan, pentru primele cinci luni sunt încă pe plus.

De ce este important Veniturile colectate de către cele două instituții, în special de către ANAF, sunt esențiale pentru bugetul statului. Cele două instituții trebuie să aducă la buget 476,37 miliarde lei în acest an, din care 450,78 miliarde lei ANAF și 25,6 miliarde lei AVR.

Urmărește-ne și pe Google News

Sincopa înregistrată de colectare în luna mai este, evident, negativă pentru situația bugetului statului, însă, per ansamblul primelor cinci luni, sumele colectate la buget sunt, încă, peste program, ca urmare a rezultatelor mai bune din lunile anterioare.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Guvernul se împrumută într-un ritm fără precedent. Cu zeci de miliarde de lei luate doar în mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă spre 120 miliarde lei CITEȘTE ȘI Guvernul se împrumută într-un ritm fără precedent. Cu zeci de miliarde de lei luate doar în mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă spre 120 miliarde lei

Astfel, în primele trei luni, după cum a scris Profit.ro, ANAF și Vama au colectat la buget, cumulat, 101,93 miliarde lei, cu 2,1 miliarde lei (2,1%) peste programul de 98,84 miliarde lei stabilit de către Finanțe. De asemenea, pentru luna aprilie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că veniturile colectate la buget s-au ridicat la 45 miliarde lei, față de un program total de 44,46 miliarde lei, ceea ce înseamnă că plusul la colectare înregistrat la final de martie a crescut.

Din aceste date, reiese că, în pofida rezultatului mai slab din mai, veniturile colectate de ANAF și AVR pentru primele cinci luni sunt ușor peste programul cumulat al perioadei respective, de 182,4 miliarde lei.

Depășirea colectării este prea mică pentru foamea de bani a Guvernului

Cele 1-2 miliarde de lei pe care ANAF și Vama le-au adus, însă, în plus în primele cinci luni nu sunt nici pe departe suficiente pentru a face față cheltuielilor Guvernului.

INFOGRAFICE Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 ani

Pentru întreg anul, ținta de deficit bugetar este de 5% din PIB, însă situația după primele cinci luni arată ca probabilă o depășire a acestui obiectiv.

Profit.ro a scris la începutul lunii mai, citând informații obținute pe surse, că Guvernul a ajuns cu deficitul bugetar la 3,43% din PIB pentru primele cinci luni, în urcare ușoară de la 3,24% pentru primele patru luni. Executivul lua în calcul chiar posibilitatea unui ușor execedent în luna mai, după ce a făcut în aprilie plăți anticipate pentru pensii de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB), cheltuială care a majorat semnificativ deficitul din aprilie, dar nu se mai regăsește în luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
vama
avr
buget
plan incasari
venituri buget