Germania, Franța și Italia - pe primele 3 locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Germania, Franța și Italia - pe primele 3 locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2021

Germania, Franța și Italia ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, în România, în anul 2019 au fost identificate 80.787 grupuri de întreprinderi, din care 5.496 de grupuri de întreprinderi rezidente și 75.291 de grupuri de întreprinderi multinaționale (462 controlate din interior, respectiv 74.829 controlate din străinătate), scrie Agerpres.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național, în anul 2019, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unități legale.

În anul 2019, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate și identificate în România, 13.660 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 61.169 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerțului.

Conform INS, în România, în anul 2019, un procent de 28,1% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate.

Turiștii care merg la Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp plătesc o taxă de 5 lei/zi CITEȘTE ȘI Turiștii care merg la Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp plătesc o taxă de 5 lei/zi

În întreprinderile controlate din top 10 țări, în anul 2019, și-au desfășurat activitatea 21,1% din totalul numărului de salariați la nivelul economiei naționale.

Raportat la ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța și Italia.

Rezultatele anului 2019 indică faptul că, în funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,4%), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (12,6%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (8,8%).

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secțiunea C - Industria prelucrătoare (8,4%), în secțiunea G - Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (3%) și în M - Activități profesionale, științifice și tehnice (2,5%).

În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franța, 5,6% se regăsesc în secțiunea C - Industria prelucrătoare, iar în secțiunea G - Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (2,6%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secțiunea C - Industria prelucrătoare (5,3%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
întreprinderi
ins