Guvernul ar vrea să se împrumute de pe piețele externe, dar lipsa bugetului și amânarea deciziei S&P îi pun bețe-n roate

Guvernul ar vrea să se împrumute de pe piețele externe, dar lipsa bugetului și amânarea deciziei S&P îi pun bețe-n roate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mar 2019

Guvernul a împrumutat în primele două luni, de la investitorii interni, bănci și populație, o sumă cu circa 6 miliarde de lei mai mică față de datoriile vechi ajunse la plată, potrivit calculelor Profit.ro. Activitatea mai redusă de pe piața internă ar putea fi compensată de o emisiune de eurobonduri aflată de mai mult timp în pregătire, dar aceasta este acum întârziată din nou, la motivul mai vechi al tergiversării aprobării bugetului adăugându-se acum amânarea unei decizii a agenției S&P referitoare la perspectiva calificativului suveran al României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul a ieșit frecvent în ultimii ani, de 2-3 ori pe an, pe piețele externe, de unde se finanțează de obicei în euro, dar și ocazional în dolari, sumele împrumutate fiind de obicei de circa 1-2 miliarde de euro.

Începutul acestui an a adus pe marile piețe financiare condiții mai bune de împrumut pentru țările din categoria celor cu economii emergente, printre care se află și România. Guvernul nu a reușit însă să profite încă de aceste condiții propice de finanțare, condiții care se pot înrăutăți destul de rapid.

Potrivit calculelor Profit.ro, Ministerul Finanțelor a împrumutat circa 4,9 miliarde de lei de pe piața internă în ianuarie-februarie, din care 4,2 miliarde lei de la bănci, iar alte 700 milioane lei direct de la populație. La plată, în contul unor emisiuni mai vechi de obligațiuni, au ajuns, însă, sume totalizând aproape 11 miliarde de lei. Impactul execuției bugetare este dificil de estimat. Pentru luna ianuarie, Guvernul a raportat un excedent de 700 de milioane de lei, față de un plus de 2 miliarde în ianuarie anul trecut. Totalul pentru primele două luni, ianuarie și februarie, nu este cunoscut încă, dar în aceeași perioadă anul trecut, a fost un deficit de 5,5 miliarde de lei, inclusiv din cauza unor plăți importante pentru achiziții de armament.

Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ CITEȘTE ȘI Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ

Suma care nu a fost asigurată pentru refinanțare în ianuarie-februarie, de 6 miliarde de lei, a fost acoperită, cel mai probabil, pentru o perioadă de Trezoreria Statului din lichidități pe care le are temporar la dispoziție, dar și din buffer, rezerva de valută a Ministerului Finanțelor. Rezerva de valută trebuie să se situeze la un nivel care să acopere circa 4 luni din necesarul brut de finanțare. Pentru anul trecut, când necesarul brut de finanțare a fost de 74 miliarde de euro, rezerva de valuta trebuia să se situeze la 5,2 miliarde de euro, echivalentul a 24,7 miliarde de lei.

Buffer-ul are rolul de a ajuta Ministerul Finanțelor să elimine volatilitatea în ce privește dobânzile la care se împrumută. Băncile nu pot veni să ceară dobânzi exagerate știind că statul are o rezervă de bani, însă această rezervă are efect atâta timp cât rămâne la un nivel relevant și acționează doar pentru a elimina volatilitatea și nu o creștere fundamentată și pe termen mai lung a dobânzilor

Profit.ro a scris la începutul unii februarie că Ministerul Finanțelor a mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească o ieșire pe piețele externe. Emisiunea a fost, însă, întârziată, întrucât Finanțele așteaptau publicarea în Monitorul Oficial a Legii Bugetului.

Cel mai recent, România s-a împrumutat de pe piețele externe în octombrie 2018, când a luat 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat la declanșarea operațiunii. În 2018, statul a atras în total prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie. Ținta de împrumut de pe extern pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, a fost de circa 4,5 miliarde de euro.

Românii accelerează căutările de locuri de muncă. Meseriile căutate în piață și companiile cu cele mai multe CV-uri CITEȘTE ȘI Românii accelerează căutările de locuri de muncă. Meseriile căutate în piață și companiile cu cele mai multe CV-uri

În ceea ce privește bugetul, președintele Klaus Iohannis a anunțat acum că refuză în continuare să promulge proiectul de buget pentru acest an, hotărând să îl retrimită în Parlament pentru o nouă dezbatere, după ce Curtea Constituțională a respins obiecția de neconstituționalitate ridicată de președinte împotriva legii bugetului. În urmă cu trei săptămâni, președintele a marcat o premieră sesizând Curtea Constituțională asupra proiectului de buget, catalogând documentul drept o "rușine națională" și apreciindu-l ca nerealist și supraevaluat.

La decizia președintelui se adaugă și decizia recentă a agenției de rating Standard&Poor’s de a amâna o eventuală decizie de revizuire la negativă a perspectivei de rating pentru România. Amânarea a venit după ce Ministerul Finanțelor a transmis agenției că lucrează la modificarea reglementărilor privind taxa pe active, prezentând și direcțiile concrete în care vor fi operate schimbări. Promisiunea de modificare a OUG 114 a fost făcută printr-o scrisoare semnată de ministrul Eugen Teodorovici, document publicat prima dată de deputatul USR Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Pentru investitorii mari de pe piețele externe, promulgarea proiectului de buget este importantă pentru a avea o imagine clară asupra deficitului bugetar pentru anul în curs, în timp de ratingul și perspectiva acestuia sunt relevante pentru a evalua bonitatea Guvernului României.

ULTIMA ORĂ Agenția S&P a păstrat nemodificat ratingul suveran al României. Guvernul a făcut apel în privința modificării perspectivei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Agenția S&P a păstrat nemodificat ratingul suveran al României. Guvernul a făcut apel în privința modificării perspectivei

După cum arată cifrele publicate mai jos de Profit.ro, Guvernul a avut în primele două luni plăți importante pentru datoriile vechi ajunse la scadență, dar a împrumutat mult mai puțin. În general, practica obișnuită a statelor, nu doar a României, este să rostogolească datoria publică, adica pentru a achita o datorie veche ajunsă la plată fac un nou împrumut.

Suma de numai 4,2 miliarde de lei împrumutată de autorități în primele două luni este destul de mică, motivele fiind încercarea ministrului Finanțelor, Eugen Teodrovici, de a împinge în jos costurile de împrumut ale statului, dar și reticența băncilor de a finanța statul până când Guvernul clarifică dacă portofoliile de titluri de stat vor fi sau afectate de noua taxă pe activele bancare.

Ministerul Finanțelor a obținut dobânzi mai bune pe piața internă, dar mai puțini bani

După cum a scris Profit.ro în februarie, costurile statului pentru banii împrumutați săptămânal de la băncile locale, prin vânzarea de titluri de stat, au scăzut după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că Guvernul se va mai împrumuta de la bănci doar la dobânzi care îi convin. Scăderea costurilor de împrumut ale statului a fost determinată de decizia Ministerului Finanțelor de a anunța că plănuiește să împrumute sume mai mici, dar și de evoluțiile de pe plan extern.

Vâlcov, despre contestația adresată Standard & Poors’s privind ratingul: Un demers corect, să vedem dacă bugetul va fi aprobat. Din cauza președintelui Iohannis, România nu are buget și acesta este un punct vulnerabil CITEȘTE ȘI Vâlcov, despre contestația adresată Standard & Poors’s privind ratingul: Un demers corect, să vedem dacă bugetul va fi aprobat. Din cauza președintelui Iohannis, România nu are buget și acesta este un punct vulnerabil

Împrumuturile de la populație

Începând cu februarie, Ministerul Finanțelor a trecut la un calendar de emisiuni lunare de titluri de stat pentru populație. Acestea pot fi cumpărate prin Trezoreria statului și prin oficiile Poștei.

Ministerul Finanțelor a anunțat că a împrumutat în februarie direct de la populație, prin programul Tezaur, 694,4 milioane de lei. Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat destinate exclusiv populației, cu maturități de 2, 3 și 5 ani.

De la începutul lunii martie, Ministerul Finanțelor a deschis o nouă emisiune de titluri de stat destinate exclusiv populației, în care vrea să vândă titluri cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

Anul trecut, statul a obținut circa 2 miliarde de lei direct de la populație, sub ținta de 4 miliarde de lei, dar asta după ce a derulat doar 3 runde de vânzare de titluri. Anul acesta, Ministerul Finanțelor vizează 11 astfel de sesiuni.

Ce a imprumutat statul in februarie

Data Maturitate
rămasă
Cât a vrut Suma propusa
de banci
Cât a luat Costul Costul la precedenta
emisiune cu maturitate
similară
7 feb 2,7 ani 300+45 mil. lei 1,22 mld. lei+300 mil. lei 654+45 mil. lei 4,04% 4,04%
(ianuarie)
11 feb 7,2 ani 300+45 mil. lei 506,6+10 mil. lei 334,1+10 mil. lei 4,5% 4,51% (ianuarie)
14 feb 5,3 ani 200+30 mil. lei 730,2 mil. lei 320 mil. lei 4,29% 4,73% (ianuarie)
14 feb 11 luni 400 mil. lei 337 mil. lei 0 - 3,16% (decembrie)
18 feb 10 ani 200+30 mil. lei 793,2+90 mil. lei 347,4+30 mil. lei 4,78% 5,11% (ianuarie)
21 feb 4,3 ani 300+45 mil.  lei 682+120 mil. lei 410+45 mil. lei 4,27% 4,41% (ianuarie)
25 feb 12,6 ani 200+30 mil. lei 290,3 mil.  lei 0 - 5,33% (decembrie)
Total 2,13 miliarde lei   2,2 miliarde lei    

Ce a imprumutat statul in ianuarie

Dată Maturitate
rămasă
Cât a vrut Cât a luat Costul Costul la precedenta
emisiune cu maturitate
similară
7 ian 34 luni 460 mil lei 460 mil lei 4,04% 3,79% (19 dec)
10 ian 87 luni 460 mil lei 306 mil lei 4,51% 4,67% (5 dec)
14 ian 53 luni 460 mil lei 249 mil lei 4,41% 4,34% (24 dec)
16 ian 59 luni 100 mil euro 83,5 mil euro 0,97% 0,95% (13 dec)
17 ian 12 luni 500 mil lei 0 - 3,16% (16 dec)
17 ian 121 luni 460 mil lei 449 mil lei 5,11% 4,74% (17 dec)
21 ian 65 luni 460 mil lei 115 mil lei 4,73% 4,66% (7 noi)
28 ian 152 luni 460 mil lei - - 5,33% (10 dec)
Total 3,79 miliarde lei 1,97 miliarde lei    

Ce a avut statul de plată în ianuarie și februarie

Dată
scadență
(2019)
Vaoare nominală
totală adjudecată
Maturitate
(ani)
21 ianuarie 928,66 milioane euro
(4,42 miliarde lei la curs actual)
5
13 februarie 512,2 milioane lei 1
25 februarie 5,94 miliarde lei 2,3
Total 10,87 miliarde lei  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut
buffer
rezerva de valuta