Guvernul face cadou autorităților locale o taxă de 8.000 de lei pe organizarea de activități recreative sau distractive

Guvernul face cadou autorităților locale o taxă de 8.000 de lei pe organizarea de activități recreative sau distractive
scris 27 oct 2015

Guvernul intenționează, în ședința de marți, să extindă printr-o ordonanță de urgență sfera de aplicare a taxei locale de autorizare a desfășurării unor activități la orice persoană juridică organizatoare de evenimente recreative sau distractive, chiar dacă aceasta nu desfășoară o activitate de alimentație publică. Extinderea sferei de aplicare a “taxei de eliberare/vizare anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică” va fi realizată prin eliminarea sintagmei de “alimentație publică” din textul art 475 al Codului Fiscal.

Cu alte cuvinte, taxa, care poate ajunge până la 8.000 de lei, va putea fi percepută de la orice persoană juridică ce organizează activități recreative și distractive (bâlciuri și parcuri de distracții, de ex) chiar dacă nu desfășoară activități “de alimentație publică”.

Potrivit noului Cod Fiscal, adoptat recent de Parlament, au fost dublate limitele până la care autoritățile locale vor putea majora taxa de autorizare datorată de persoanele juridice a căror activitate este înregistrată în grupele CAEN- 561 - Restaurante, 563 - Baruri şi alte activități de servire a băuturilor şi 932 - Alte activități recreative şi distractive. Potrivit vechiului Cod Fiscal, taxele se aplicau doar activităților de alimentație publică și puteau fi cuprinse între 0 și 3615 lei, acestea fiind majorate, potrivit noului Cod Fiscal, la 4.000 de lei, pentru o suprafață de până la 500 m2, inclusiv; și la 8.000 lei pentru o suprafață mai mare de 500 m2. Textul Codului Fiscal votat în Parlament mai conținea o limitare a activităților cuprinse în cele 3 coduri CAEN, precizând că este vorba doar de activitățile “de alimentație publică”.

“Pentru eliminarea confuziilor generate de denumirea taxei menționate la art. 475 alin. (3), în scopul aplicării corecte a prevederilor legale, se elimina sintagma „alimentație publică”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență ce urmează a fi aprobată marți.

Autorizația privind desfășurarea activităților cuprinse în cele trei coduri CAEN se emite de către primarul în a cărui rază de competenţă se află sediul sau punctul de lucru.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
balci
parcuri de distractie
taxa locala
alimentație publică