Guvernul introduce o cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, dar și o taxă similară pentru plângerile la Curtea de Apel

Guvernul introduce o cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, dar și o taxă similară pentru plângerile la Curtea de Apel
scris 24 mai 2018

Guvernul va introduce o cauțiune pentru contestarea la CNSC a procedurilor de achiziții publice, precum și o taxă pentru depunerea unei plângeri în acest sens la Curtea de Apel. Cauțiunea va fi de 2% din valoarea estimată a contractului de achiziție publixă, iar taxa va fi între 1% și 2% din valoarea contractului, în funcție de valoarea acestuia. Executivul vrea să descurajeze astfel utilizarea abuzivă a contestațiilor pentru blocarea derulării contractului de achiziție.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Draftul noului sistem de achiziții a fost prezentat AICI în exclusivitate de Profit.ro.

Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de  2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel va de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1% din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei.

Aceste prevederi vor fi adoptate în ședința de joi de Guvernului, printr-o ordonanță de urgență care modifică legea achizițiilor publice, a mai precizat Teodorovici.

Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată CITEȘTE ȘI Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată

De altfel, ordonanța va simplifica procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, va stabili reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC și va scurta termenele de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel.

Conform ministrului, actul normativ pregătit mai prevede că după semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.

Procedurilor de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații.

De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.

Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri

Guvernul va elimina comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului.

Ordonanța va clarifica și procedura și va scurta timpul necesar realizării investițiilor prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii
publice
contestatie
cautiune
cnsc
taxa
plangere
curtea de apel
contract
valoare