Importul de mărfuri necesare combaterii efectelor epidemiei de coronavirus va fi scutit de taxe și exonerate de TVA la import până la 30 iunie 2022

Importul de mărfuri necesare combaterii efectelor epidemiei de coronavirus va fi scutit de taxe și exonerate de TVA la import până la 30 iunie 2022
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 mar 2022

Importul de mărfuri necesare combaterii efectelor epidemiei de coronavirus va fi scutit de taxe și exonerat de TVA la import până la data de 30 iunie 2022, prevede un proiect de ordin pregătit de Ministerul Finanțelor. Ordinul, care include lista bunurilor care pot fi importate în regim de scutire, este necesar după ce România a cerut și a primit de la Comisia Europeană posibilitatea de a extinde această facilitate, care altfel ar fi expirat la finele anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Codului fiscal, este scutit de TVA importul definitiv de bunuri care îndeplinesc condițiile pentru scutire prevăzute de Directiva 2009/132/CE. De asemenea, sunt instituite scutiri similare de taxe vamale prin Regulamentul 1186/2009 al Consiliului. În contextul pandemiei, statele membre, inclusiv România, au înaintat Comisiei în perioada 19 - 26 martie 2020 cereri pentru scutirea de taxe vamale și TVA pentru mărfurile importate pentru a combate efectele epidemiei de COVID.

Astfel, la data de 3 aprilie 2020, Comisia a adoptat decizia privind scutirea de taxe la import și exonerare de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID. Acestea au fost acordate până la 31 decembrie 2021. Comisia a adoptat o decizie în acest sens la 22 decembrie, vizate fiind doar statele care au cerut această facilitate.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Potrivit deciziei Comisiei, scutirea de taxe la import și TVA se aplică importurilor efectuate în statele membre solicitante de la 1 ianuarie 2022 până la 30 iunie 2022.

Scutirea se acordă bunurilor importate pentru a fi puse în liberă circulație de către sau în numele unor organizații de stat, inclusiv organisme de stat, organisme publice și alte organisme de drept public sau de către sau în numele unor organizații aprobate de autoritățile competente din statele membre.

În vederea facilitării aplicării Deciziei, Comisia Europeană a emis o notă care prezintă lista orientativă de bunuri al căror import s-ar califica pentru scutirea de taxe la import și TVA. Lista are doar un caracter orientativ, nu este exhaustivă și poate fi adaptată necesităților fiecărui stat membru.

Având în vedere că termenul limită până la care se poate aplica scutirea a fost extins de la 31 decembrie 2021 până la 30 iunie 2022, este necesară emiterea unui nou act normativ la nivel național pentru:

  • aprobarea listei bunurilor care pot fi importate în regim de scutire de taxe la import și TVA;
  • stabilirea unei proceduri simplificate de autorizare de către ANAF prin unitățile sale subordonate a organizațiilor cu caracter caritabil sau filantropic pentru a beneficia de scutire de taxe la import și TVA.
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
tva
import
taxe
coronavirus