Încasările ANAF din aprilie indică o îmbunătățire a colectării de venituri la buget

Încasările ANAF din aprilie indică o îmbunătățire a colectării de venituri la buget
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 mai 2023

ANAF a anunțat că a înregistrat în luna aprilie încasări nete de 35,69 miliarde lei, cu 9,8% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 3,2 miliarde lei. Ritmul de creștere a veniturilor este unul mai rapid comparativ cu primele trei luni (ianuarie-martie), interval pentru care ANAF a anunțat, anterior, venituri în urcare cu circa 7% față de anul trecut. ANAF nu a furnizat informații despre programul de încasări pe care îl avea stabilit pentru aprilie, astfel că nu este clar în ce măsură îmbunătățirea situației din aprilie reprezintă sau nu și o recuperare a rămânerii în urmă din primele trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția bună din aprilie vine în contextul în care tot în aprilie s-a restituit și compensat TVA în valoare de 3,95 miliarde lei, cu 91,43% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 1,88 miliarde lei. Ca încasări brute, ANAF a strâns 40,18 miliarde lei, cu 16% mai mult ca în aprilie 2022, respectiv un plus de 5,55 miliarde lei.

O eventuală îmbunătățire a colectării veniturilor de către ANAF ar ajuta Guvernul să rezolve mai repede problema reducerii cheltuielilor din cauza veniturilor sub așteptări din primele luni ale anului. O ordonanță cu măsuri în acest sens a fost vehiculată de către guvernanți în ultimele săptămâni, dar a fost amânată repetat.
 

Datele ANAF pentru primul trimestru

La începutul lunii aprilie, ANAF a anunțat că a adus la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul.
 
În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,53 miliarde de lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,18 miliarde lei, se înregistrează o creștere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,98 miliarde lei mai puțin. Totodată, în acest an s-a încasat TVA în valoare de 22,63 miliarde lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2023 - când au fost încasate 20,15 miliarde lei. În același timp, s-a rambursat TVA în valoare de 5,3 miliarde lei, față de 4,53 milir în aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere nominală de 17,3%.
 
Cumulat, ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) au generat încasări la buget de 87,65 miliarde pentru primul trimestru din acest an, cu 4,15 miliarde de lei (4,5%) sub programul de 91,8 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, a anunțat ANAF.

Încasările ANAF din aprilie indică o îmbunătățire a colectării de venituri la buget

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
avr
vama
incasari
venituri buget
program venituri buget