Lista neagră a paradisurilor fiscale redactată de UE, tot mai scurtă

Lista neagră a paradisurilor fiscale redactată de UE, tot mai scurtă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2018

Statele Uniunii Europene urmează să scoată săptămâna viitoare Bahreinul, Insulele Marshall și Sfânta Lucia de pe o listă UE a paradisurilor fiscale, lăsând doar șase jurisdicții pe listă, la trei luni după ce aceasta a fost adoptată, potrivit unui document european citat marți de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

  
Măsura este de natură să provoace și mai multă dezaprobare din partea parlamentarilor și activiștilor care au criticat puternic o primă diminuare a listei în ianuarie ce a redus aproape la jumătate numărul de jurisdicții listate, la 9 de la 17, arată Agerpres.

Cele șase jurisdicții care rămân pe lista neagră sunt Samoa Americană, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum și Trinidad și Tobago.
  
Bahrein, Insulele Marshall și Sfânta Lucia sunt scoase de pe listă după ce au făcut "angajamente specifice" de a-și adapta regulile fiscale și practicile la standardele UE, se arată în document. Aceste angajamente nu sunt publice.

Bill Gates: Oamenii ultra-bogați ar trebui să plătească taxe ”semnificativ” mai mari CITEȘTE ȘI Bill Gates: Oamenii ultra-bogați ar trebui să plătească taxe ”semnificativ” mai mari


  
În ianuarie, guvernele UE au decis să elimine de pe lista neagră Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite și Panama.
  
Delistarea Panama a provocat o puternică dezaprobare publică. Procesul UE de adoptare a unei liste negre de paradisuri fiscale a fost declanșat de publicarea așa-numitelor "Panama Papers", o serie de informații financiare confidențiale care au arătat cum bogații și corporațiile multinaționale utilizează schemele off-shore pentru a-și reduce facturile fiscale.

Toate țările scoase de pe listă au fost mutate într-o așa-numită listă gri, ce include zeci de jurisdicții care nu respectă standardele UE împotriva evaziunii fiscale, dar s-au angajat să-și schimbe regulile și practicile. Țările de pe lista gri pot fi mutate înapoi pe lista neagră dacă nu își respectă angajamentele.

Lista neagră a fost creată pentru a descuraja utilizarea firmelor paravan, care în multe cazuri sunt legale, dar pot ascunde activități ilegale.

viewscnt
Afla mai multe despre
paradis
fiscal
taxe
firme