Ministrul Finanțelor a discutat cu băncile despre sancțiuni în contextul războiului din Ucraina și despre finanțarea economiei românești

Ministrul Finanțelor a discutat cu băncile despre sancțiuni în contextul războiului din Ucraina și despre finanțarea economiei românești
scris 28 feb 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și reprezentanții Asociației Române a Bãncilor au discutat astăzi despre mãsurile de finanțare a economiei românești și despre protejarea cetãțenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât și de puseul inflaționist cauzat de creșterea prețurilor la energie și combustibil.

"România va aplica toate sancțiunile decise la nivel european și internațional și, în colaborare cu toate instituțiile implicate, se va asigura cã acestea au efect imediat, ferm și concret. Totodatã, trebuie asigurate toate instrumentele de finanțare și de capital astfel încât economia româneascã și cetãțenii sã fie protejați, iar proiectele de dezvoltare finanțate prin fonduri europene și naționale sã continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetațeni și capital", a declarat ministrul Finanțelor, potrivit unui comunicat transmis de minister.

Comunitatea bancarã și-a exprimat disponibilitatea de a susține finanțarea economiei, de identificare a unor soluții în sprijinul cetãțenilor care au credite, dar și pentru susținerea prin instrumente specifice a proiectelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliențã și a programelor structurale.

Cele douã pãrți au discutat și despre necesitatea identificãrii unor mecanisme de finanțare prin care sistemul bancar sã sprijine în continuare dezvoltarea mediului de afaceri. Bãncile au susținut populația și companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanțãri în cel mai susținut ritm de la criza financiarã trecutã.

Asociația Românã a Bãncilor a dat asigurãri cã sistemul bancar este solid și rezilient.

"Obiectivul comunitãții bancare este creșterea gradului de intermediere financiarã spre media europeanã de 92% și a nivelului incluziunii financiare, de la 67% spre media europeanã de 95%", a declarat Bogdan Neacșu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Bãncilor.

Indicatorii-cheie precum solvabilitatea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante și cel de acoperire a necesarului de lichiditate înregistreazã valori care poziționeazã sistemul bancar românesc într-o zonã de stabilitate ridicatã.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
arb
banci
sanctiuni
energie