”Pariul” lui Cîțu, după ce a fost forțat să plece din fruntea PNL: Anul acesta economia va scădea la zero, va intra în recesiune, iar revenirea va dura mult timp

”Pariul” lui Cîțu, după ce a fost forțat să plece din fruntea PNL: Anul acesta economia va scădea la zero, va intra în recesiune, iar revenirea va dura mult timp

Inquam Photos/Octav Ganea

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 apr 2022

Fostul premier și președinte al PNL, actual președinte al Senatului României, Florin Cîțu, afirmă că, în urma măsurilor predominant "de stânga" luate de Guvern în prezent, în ”coaliția cu socialiștii”, anul acesta economia românească va scădea la zero, va intra chiar în recesiune, iar revenirea va dura foarte mult timp. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Florin Cîțu a făcut aceste considerații vorbind - în calitatea sa autodeclarată de ”adept al pieței libere” și ”libertarian” - despre experiența la guvernare, în cadrul unei conferințe privind piețele libere și crizele care se suprapun.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

”Am avut crize care s-au suprapus și a trebuit să le rezolv și, ca adept al pieței libere, nu cred că a a existat un libertarian care să fi fost testat cum am fost eu în ultimii doi ani. Unele din lucuri au avut efectul pe care l-am așteptat, iar unele putem discuta dacă au fost corecte”, a arătat Cîțu, care a fost obligat recent să demisioneze de la șefia PNL după ce a cedat și postul de prim-ministru.

”E bine să stai de vorbă cu oameni care cred în piața liberă. În prezent este tot mai greu să găsești acest discurs public în dezbaterea generală, este umbrit de o serie de idei populiste și foarte de stânga, idei care vin de pe stânga (politică – n.red.)”, a adăugat fostul lider liberal.

Florin Cîțu a arătat că a intrat în politică în 2016 ca adept al pieței libere și cu ideea de a încerca să schimbe structura economiei românești în mai bine, inclusiv lăsând piața să aloce resursele și nu prin decizii intervenționiste.

”În 2019 PNL i-a alungat pe socialiști și am preluat puterea ca partid minoritar. La acel monent am spus ceva în care cred și azi: am vrut să demonstrăm că poți crește veniturile bugetului fără a mări taxele, că poți crește veniturile chiar și dacă reduci taxele, tot ceea ce trebuie să faci este ca Guvernul să acționeze ca un partener cu restul economiei.

Pariul meu a fost că dacă Guvernul își plătește facturile la timp, dacă Guvernul nu forțează companiile private la anumite lucruri, dacă lăsăm piața să decidă prețurile, atunci veniturile vor crește și vom avea resurse pentru cheltuieli. Desigur ne-am uitat la partea de cheltuieli și am dorit să tăiem orice cheltuială neproductivă sau cu productivitate scăzută”, a arătat Cîțu, care în Guvernul Orban a fost ministru al Finanțelor, iar apoi a condus el însuși Executivul.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Florin Cîțu a mai spus că șocul neașteptat al pandemiei de Covid-19 și al închiderii pentru 2 luni a economiei a fost împărțit în întreaga societate, iar măsuri precum suspendarea plății ratelor bancare, plata salariilor forței de muncă au fost măsuri juste, dar spre deosbire de alte state europene, Guvernul României a ales să nu subvenționeze toate companiile, inclusiv pe cele ”rele”. 

”Ne-am uitat în Europa, majoritatea Guvernelor au acordat subvenții companiior. Problema mea a fost că dacă dai subvenții, nu poți să elimini companiile rele, le salvezi pe toate. Așa că prin IMM invest am acordat împrumuturi fără dobândă și garantate 100% de Guvern, așa afacerile cresc și decid companiile dacă să ia împrumut. Acum, coaliția cu socialiștii menține programul, e un program bun, care ne-a costat mai puțin decât pe alte țări europene”, a spus Cîțu.

”Pariul meu a fost că dacă piața va decide, vom avea o revenire mai rapidă și o scădere mai mică a PIB, așa că le-am avut pe amândouă. Economia românescă a avut o recesiune, dar mai mică decât cea estimată de toate instituțiile, și o creștere mai rapidă decât toate economiile. (...) Aceasta demonstrează ce se întâmplă când lași piețele să facă cea mai mare parte a muncii”, a subliniat fostul prim-ministru, care a analizat apoi sutuația actuală.

DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții CITEȘTE ȘI DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții

Florin Cîțu a arătat că nici șocul negativ actual, cel al războiului, cu efectele asupra pieței energiei, nu putea fi anticipat. ”Poate serviciile l-au văzut venind, dar Guvernul sunt sigur că nu au știut că vine un război”, a spus Cîțu, care a adăugat că șocul acesta este mai mic decât cel din 2020, petru că piețele funcționează

În schimb, Cîțu a arătat că soluțiile propuse acum de Guvern nu respectă principiile pieței libere și vor conduce chiar la recesiune. 

”Anul acesta soluțiile pe care le vedem sunt un pic diferite. Sunt soluții care impun decizii companiilor, sunt în cea mai mare parte subvenții, sunt transferuri de la Guvern către populație, dar nu sunt de fapt soluții care să-i lase pe cei care au capitalul, își riscă capitalul să decidă cum să procedeze.

Pariul meu este că anul acesta – vom vedea dacă am dreptate – economia va avea un an mai rău decât estimat, iar revenirea nu se va întâmpla repede, de fapt se va întinde pe o perioadă îndelungată”, a declarat Florin Cîțu.

El a adăugat că a fost un șoc teribil în 2020, când economia scăzut mai mult decât s-a estimat, ca urmare a măsurilor de închidere din piață, dar prin măsurile luate atunci de Guvern și-a revenit rapid.

”Azi suntem într-o altă situație, măsurile sunt predominant de stânga, subvenții, transferuri, măsuri pentru care nu trebuie să iei nicio decizie, iei doar banii din cont și faci ce vrei cu ei, doar mărești deficitul. Vedem asta deja, vedem că inflația este mai mare decât s-a estimat, BNR vine din urmă și nu o poate controla, vedem că dobânzile cresc. Așadar, pariul meu este că anul acesta că economia va scădea la zero, recesiune, iar revenirea va dura mult, mult timp”, a spus Cîțu.

Profitul băncilor nu se reflectă și în salariile angajaților lor. Mulți câștigă sub 4.000 lei net pe lună. LISTA salariilor din sistem CITEȘTE ȘI Profitul băncilor nu se reflectă și în salariile angajaților lor. Mulți câștigă sub 4.000 lei net pe lună. LISTA salariilor din sistem

Acesta a conchis că experința sa la guvernare i-a demonstrat că soluțiile stau în reglarea și deciziile luate în piață, cu un intervenționism minim.

”Când ești în funcție, ai șocuri tot timpul, tot timpul se va întâmpla ceva și dacă îți aloci timpul estimând șocul, îți pierzi de fapt timpul într-o activitate greșită, pentru că nu vei putea anticipa de unde vine șocul, când va veni recesiunea, cât de mare va fi.

O altă soluție pentru când vine șocul, este să iei măsuri astfel încât să permiți ca majoritatea deciziilor să fie luate în piață, nu de Guvern. În acest fel garantezi că șocul este atenuat, iar impactul șocului în economie este mai mic și că revenirea este mai rapidă. Asta poți face și asta este experiența mea la guvernare, ca adept al pieței libere care a avut de-a face cu două șocuri diferite”, a afirmat Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
citu
economie
recesiune
cadere
zero
piata libera
companii
subventii
socialisti