Proiectul care ar fi interzis acționarilor firmelor în insolvență să înființeze alte societăți - respins. Măsura ar fi lovit chiar în companii de stat

Proiectul care ar fi interzis acționarilor firmelor în insolvență să înființeze alte societăți - respins. Măsura ar fi lovit chiar în companii de stat
scris 19 sep 2018

Senatorii au respins legea, inițiată chiar de parlamentari ai coaliției de guvernământ, prin care ar fi fost interzis administratorilor și acționarilor care au adus societăți în insolvență sau faliment să înființeze o altă firmă până la finalizarea procedurilor legate de acea companie. Profit.ro avertizase, la momentul lansării proiectului, că, în goana lor după firmele private aflate în dificultate financiară, parlamentarii au uitat că însuși statul are numeroase companii în insolvență, astfel că o lege de acest tip ar bloca Guvernul sau autorități locale să mai înființeze vreo firmă pentru o perioadă extrem de lungă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Proiectul poate afecta zeci de mii de acționari, numărul total al companiilor din România intrate în procedură de insolvență crescând anul trecut cu aproximativ 9% față de 2016 (de la 8.371 la 9.102 firme). Un astfel de acționar, cu firme în insolvență, este însă și statul. În momentul de față, în insolvență se află nu doar companii private, ci și companii de stat, unele de mari dimensiuni, precum RADET, Electrocentrale Bucuresti, CET Govora.

Mai este important: Programul de guvernare prevede modificarea legislației insolvenței cel mai târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-și respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni. De asemenea, Legea societăților urma să fie modificată astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o nouă firmă un anumit număr de ani după 2 insolvențe.

Abia recent, după cum a relatat Profit.ro, Ministerul Finanțelor a lansat oficial proiectul pentru modificarea legislației insolvenței. Cele mai importante prevederi ale proiectului pot fi citite AICI, AICI și AICI.

Decizie în Senat: Cu argumentul că sunt \ CITEȘTE ȘI Decizie în Senat: Cu argumentul că sunt "țintă", tranzacțiile politicienilor și șefilor firmelor de stat - scutite de o monitorizare mai atentă din partea băncilor, notarilor, contabililor sau agenților imobiliari. Schimbări pentru acțiuni la purtător

Parlamentarii ALDE și PSD propuseră o nouă formă a interdicției pentru acționarii firmelor în insolvență de a înființa noi societăți.

”Deși au trecut mulți ani de la adoptarea normelor care reglementează răspunderea membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului în stare de insolvență, acestea sunt departe de a fi fără reproș, practica judiciară în materie fiind neunitară. În consecință, o «primenire» a cadrului legislativ se impunea, dar intervențiile au fost timide, neavând efectul scontat”, arată autoriii proiectului.

Prevederile proiectului legislativ: Administratorului și acționarilor care au adus o societate în insolvență sau faliment li se interzice să deschidă o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute în legislația în vigoare.

Totoadă, printr-un al articol, este prevăzut că ”Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site lista cu societățile pe județe, care sunt în faliment sau insolvență”.

Patronatul din turism reia ideea scutirii de taxe pe salariile angajaților în extrasezon: Un sfert din personalul de pe litoral ar vrea să lucreze tot anul, dar intră în șomaj sau pleacă din țară CITEȘTE ȘI Patronatul din turism reia ideea scutirii de taxe pe salariile angajaților în extrasezon: Un sfert din personalul de pe litoral ar vrea să lucreze tot anul, dar intră în șomaj sau pleacă din țară

Atât Guvernul, cât și senatorii din comisia juridică au arătat că proiectul are greșeli de formă și fond

Atfel, conform acestor argumente, modificările propuse trebuiau să vizeze Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, și nu Legea societăților 31/1990 privind societățile comerciale, așa cum au propus autorii.

Totodată, aplicarea unei măsuri cu efect de sancțiune (interdicția temporară de a dobândi calitatea de administrator sau acționar la o altă societate) ar fi trebuit circumscrisă unei acțiuni de tragere la răspundere a administratoruIui/ acționarului/ altei persoane care a contribuit la aducerea societății în stare de insolvență.

Senatorii au mai constatat că, din formularea textului, nu rezultă că este obligatorie existența unei hotărâri judecătorești de constatare a faptului că acționarul este cel care a adus sau a contribuit la aducerea societății în stare de insolvență.

De asemenea, instituirea obligativității, pentru Ministerul Finanțelor, de a publica pe site lista cu societățile pe județe, care sunt în faliment sau în insolvență, o astfel de obligație îi este atribuită Oficiului Național al Registrului Comerțului, instituție publică în subordinea Ministemlui Justiției, care editează buletinul de insolvență.

Guvernul, strict cu toate firmele, dar și înțelegător cu cele de stat - proiectul insolvenței deschide o portiță pentru ștergeri de datorii la companiile publice CITEȘTE ȘI Guvernul, strict cu toate firmele, dar și înțelegător cu cele de stat - proiectul insolvenței deschide o portiță pentru ștergeri de datorii la companiile publice

Pe cine ar fi putut afecta măsura: Companiile de impact cu capital privat aflate în insolvență aveau la 31 decembrie 2017 o valoare a activelor imobilizate de 1,22 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 15% față de finalul anului 2016. Companiile de impact sunt cele cu active de peste 1 milion de euro, care generează aproximativ 70% din cifra de afaceri cumulată la nivel național, motorul economiei autohtone, conform unui studiu CITR Group.

În momentul de față, în insolvență se află însă nu doar companii private, ci și companii de stat, unele de mari dimensiuni, precum, RADET, Electrocentrale Bucuresti, CET Govora.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere și Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
faliment
actionar
administrator
interdictie
infiintare
firma
companie
societate
lege
proiect
parlament