Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare anunță declanșarea de proteste din cauza diminuărilor salariale; sindicaliștii refuză munca suplimentară, ceea ce va duce la blocarea activității în sistemul penitenciar

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare anunță declanșarea de proteste din cauza diminuărilor salariale; sindicaliștii refuză munca suplimentară, ceea ce va duce la blocarea activității în sistemul penitenciar
scris 16 apr 2019

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare anunță declanșarea de proteste, mitinguri și prin refuzul muncii suplimentare, ceea ce va duce la blocarea activității în sistemul penitenciar începând din 22-23 aprilie. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de diminuarea salariilor pentru majoritatea angajaților din sistemul penitenciar, cerând plata muncii suplimentare, acordarea de vouchere de vacanță și actualizarea normelor de hrană și echipament.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, organizație sindicală majoritară reprezentând salariați din sistemul administrației penitenciare și Ministerul Justiției, declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar, se arată într-un comunicat de presă tranmis marți, scrie News.ro.

"Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017, dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament", scrie în comunicat.

Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități CITEȘTE ȘI Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități

Ca urmare, sindicaliștii din penitenciare anunță că refuză munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, începând din 11 aprilie, ceea ce, susțin ei, va duce la blocarea activității în maxim 10 zile, întrucât funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară. De asemenea, ei își arată dezacordul privind depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).

Sindicaliștii spun că vor organiza mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar și un miting cu 3.000 de participanți în Piața Victoriei.

"Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate vor răspunde legal, disciplinar, dar și în relația cu mass-media și opinia publică", mai scrie în comunicat.

Revendicările sindicaliștilor din penitenciare sunt: adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale), care se află la Camera Deputaților (for decizional); publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018); plata muncii suplimentare (conform legii); plata cheltuielilor turistice conform legii; actualizarea normelor de hrană și echipament și stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
sindicate
salarii