Site-ul ANAF și SPV au probleme de funcționare cu câteva zile înaintea termenului limită pentru depunerea Declarației Unice

Site-ul ANAF și SPV au probleme de funcționare cu câteva zile înaintea termenului limită pentru depunerea Declarației Unice
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 iul 2018

Site-ul ANAF și Spațiul Privat Virtual (SPV) funcționau joi cu întreruperi, în contextul în care luni, 16 iulie, este termenul limită pentru depunerea Declarației Unice. Problemele SPV ar putea fi generate de numărul mare de persoane care încearcă să depună Declarația Unică chiar în aceste zile. Ministerul Finanțelor a transmis în ultimele luni mai multor sute de mii de români, prin poștă, o scrisoare personalizată, care conține informații ce permit înregistrarea în SPV de la orice dispozitiv conectat la internet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Având în vedere că unele persoane înregistrează dificultăți la depunerea Declarației Unice din cauza infrastructurii IT deficitare a ANAF, termenul de depunere ar trebui extins cel puțin cu perioada in care depunerea online nu a funcționat.

Specialiștii Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), responsabili de infrastructura învechită a ANAF, lucrează în prezent la remedierea acestei situații.

Doar anul acesta, Declarația Unică mai poate fi transmisă Fiscului și pe hratie, la ghișeu sau prin poștă, dar de la anul depunerea va fi exclusiv online.

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi depusă până luni, 16 iulie, inclusiv, întrucât ziua termenului legal în 2018, 15 iulie, este duminică, zi nelucrătoare. Nedepunerea în termen a declarației reprezintă contravenție și este amendată cu 500 - 1.000 de lei. Fiscul a publicat un ghid pentru a ajută persoanele care trebuie să depună formularul. Ghidul este disponibil aici.

Persoanele care obțin venituri din România și din străinătate ca urmare a obținerii de venituri din activități independente, profesii libere, cedarea folosinței bunurilor (contracte de închiriere), venituri din activități agricole, venituri din investiții, venituri din jocuri de noroc pentru care persoanele fizice au obligații declarative, precum și pentru alte venituri au obligația completării și depunerii declarației pentru veniturile realizate în anul 2017, precum și pentru veniturile estimate a fi realizate în anul 2018.

EY: Începe numărătoarea inversă pentru declarația unică CITEȘTE ȘI EY: Începe numărătoarea inversă pentru declarația unică

Declarația poate fi completată în format electronic, utilizând programele informatice disponibile pe site-ul ANAF, sau în format hârtie, pe formularele puse la dispoziție de organele fiscale sau preluate de pe site-ul ANAF.

Declarația poate fi depusă:

  • prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronic calificată;
  • în format hârtie, la registratură organului fiscal sau la sediul primăriilor localităților de domiciliu;
  • prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Persoanele care depun Declarația prin mijloace electronice beneficiază de o bonificație de 5% din impozitul pe venit net anual și contribuțiile CAS și CASS plătite integral până la 15 martie 2019. De asemenea, contribuabilii care achită integral, cu anticipație până la dată de 15 decembie 2018, impozitul pe venit estimat aferent anului 2018 și contribuțiile aferente CAS și CASS, beneficiază de o reducere de 5% din impozitul pe venit anual estimat datorat și contribuțiile aferente.

viewscnt
Afla mai multe despre
spv
declaratia unica
fisc
anaf