Sub amenințarea unui nou proces la CJUE, Guvernul nu va mai excepta companiile de stat de la depunerea declarației privind beneficiarul real

Sub amenințarea unui nou proces la CJUE, Guvernul nu va mai excepta companiile de stat de la depunerea declarației privind beneficiarul real
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 sep 2022

Regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat vor depune la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare, asemenea tuturor celorlalte firme private, o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, prevede o ordonanță de urgență pregătită de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului prevede acum că: ”Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat”.

ULTIMA ORĂ Engie nu mai poate livra gaze și electricitate la un preț fix garantat timp de un an, în România. Refuz pentru hotelul Orizont CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Engie nu mai poate livra gaze și electricitate la un preț fix garantat timp de un an, în România. Refuz pentru hotelul Orizont

România, amenințată de Comisia Europeană cu un nou proces

Printr-un avizul motivat adoptat la data de 15 iulie 2022 - o primă etapă în declanșarea procedurii de infringement -, Comisia Europeană a constatat că ”exceptarea referitoare la societățile deținute integral sau majoritar de stat nu este conformă cu articolul 30 din Directiva (UE)2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843” și a concluzionat că ”prin transpunerea incorectă a articolului 30 din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificat prin articolul 1 punctul 15 din Directiva (UE) 2018/843, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dispozițiilor respective”.

Prin urmare, Comisia Europeană a invitat România să adopte măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, în termen de două luni de la primirea acestuia.

Neconformarea în termenul acordat de Comisia Europeană poate conduce, într-un timp scurt, la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), întrucât transpunerea directivelor UE reprezintă o obligație esențială a statelor membre UE, iar nerespectarea acestei obligații este de o gravitate certă. Totodată, potrivit jurisprudenței Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, un stat membru nu poate invoca nicio situație internă pentru a justifica neîndeplinirea obligațiilor sau nerespectarea termenelor prevăzute de normele Uniunii Europene.

Sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene poate fi evitată doar prin adoptarea reglementărilor propuse în procedură de urgență, iar Guvernul a pregătit acum ordonanța de urgență care să rectifice legislația internă conform cu directivele europene.

Inflația din SUA încetinește sub estimări, alimentând așteptările pentru o nouă majorare semnificativă a dobânzilor. Acțiunile scad CITEȘTE ȘI Inflația din SUA încetinește sub estimări, alimentând așteptările pentru o nouă majorare semnificativă a dobânzilor. Acțiunile scad

Guvernul se grăbește acum să adopte ordonanța având în vedere că, după cum a avertizat anterior Profit.ro, la data de 16 iulie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi reveneau în domeniul spălkării banilor, mai exact pentru neanularea la timp a acțiunilro la purtător, și a obligat România la plata către Comisia Europeană a unei sume forfetare de 3.000.000 de euro.

Ca urmare, ordonanța pregătită pentru adoptare prevede că: ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor”.

Conform actului pregătit, ”în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat, înmatriculate anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, depun o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor”.

Goldman Sachs - Situația economică din Europa este îngrozitoare, firmele americane cu majoritatea activității în SUA se vor descurca mai bine CITEȘTE ȘI Goldman Sachs - Situația economică din Europa este îngrozitoare, firmele americane cu majoritatea activității în SUA se vor descurca mai bine

Companiile de stat vor beneficia, însă. și ele de faptul că declarația anuală privind beneficiarul real a fost eliminată din nou, anul trecut, în Parlament, după ce mai multe amendamente la un proiect de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor au fost adoptate prin vot final.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
stat
regii
autonome
guvern
proces
cjue
declaratie
beneficiar
real
comisia europeana