Teodorovici: Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern, mai trebuie clarificate anumite aspecte. Ministrul nu poate spune dacă bugetul va fi avizat în acest an

Teodorovici: Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern, mai trebuie clarificate anumite aspecte. Ministrul nu poate spune dacă bugetul va fi avizat în acest an
scris 12 dec 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, miercuri, că proiectul de buget pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern, în contextul în care mai trebuie dezbătute mai multe aspecte legate de modul în care vor fi cheltuiți banii, dar nu a precizat dacă acest buget va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019 sau după această dată. Teodorovici a precizat că, chiar dacă acest buget va fi adoptat cu întârziere, nu vor exista blocaje la nivelul Guvernului.

La acest moment lipsește avizul CSAT pentru proiectul de buget pe anul viitor. Următoarea ședință a CSAT a fost programată pentru 19 decembrie, de aici rezultând un interval extrem de strâns în care proiectul de buget ar trebui să treacă atât de Guvern, dar mai ales de Parlament.

Teodorovici, a anunțat, marți, după ce președintele Klaus Iohannis a suspendat ședinta Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că bugetul de stat pentru anul viitor trebuie să fie foarte bine discutat și dezbătut, în contextul în care Produsul Intern Brut (PIB) va depăși în 2019, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de lei, iar Guvernul mizează pe o creștere economică de 5,5%. Ministrul a subliniat că anul viitor trebuie să fie un an al investițiilor, scrie News.ro.

Miercuri, Teodorovici a precizat că proiectul de buget nu va fi discutat, joi, în ședința de Guvern.

DOCUMENT Prezența la notar pentru darea în plată a unui imobil nu va putea depăși termenul de 90 de zile de la notificarea adresată băncii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prezența la notar pentru darea în plată a unui imobil nu va putea depăși termenul de 90 de zile de la notificarea adresată băncii

”Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern (...), mai trebuie clarificate anumite aspecte. (...) Unii întreabă cum faceți rost de fondurile pentru investițiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulați investițiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a spus ministrul.

Ministrul a subliniat că acest proiect trebuie dezbătut pentru a nu exista neclarități, dar nu a putut preciza dacă bugetul va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019.

”Este foarte important să fie totul foarte clar, este mai important ca niciodată. Va exista o dezbatere și va fi un buget foarte bine fundamentat”, a spus ministrul.

Teodorovici a precizat că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce privește plățile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situație, în contextul în care legea prevede că, în astfel de situații, poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Guvernul intenționează să înființeze un "Fond de investiții locale", căruia i se va aloca un buget de 10 miliarde de euro, fondul fiind destinat unor proiecte privind dezvoltarea localităților. Liviu Dragnea a spus, recent, că banii pentru acest fond vor veni "din România".

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor
eugen teodorovici