Top managerii din România au cea mai mică pondere a salariului fix în pachetul salarial anual total din regiune. ”Rezultat al intrării masive a multinaționalelor pe piața din România, în ultimii 20 de ani"

Top managerii din România au cea mai mică pondere a salariului fix în pachetul salarial anual total din regiune. ”Rezultat al intrării masive a multinaționalelor pe piața din România, în ultimii 20 de ani"
scris 17 ian 2019

O cotă de 59% din veniturile anuale ale unui top manager român reprezintă salariul fix, restul fiind bonusuri anuale, lunare și prime de sărbători, aceasta fiind cea mai mare pondere a bonusurilor în cadrul pachetului salarial total în rândul țărilor din regiune, potrivit unui studiu recent realizat de eJobs.

Media la nivelul regiunii este cu aproape 10% mai mică, cea mai mare parte a top managerilor raportând prime și bonusuri care însumează aproximativ 33% din totalul câștigurilor anuale. Polonia este țara cu cea mai mare pondere a salariului fix în cadrul veniturilor totale pe care le încasează un top manager, respectiv 79%. De altfel, Polonia este și singura țară din raportul Paylab în care top managerii nu primesc bonusuri de sărbători, singurele prime fiind cele lunare sau de la finalul anului, stabilite în funcție de performanțele obținute.

La un nivel apropiat de Polonia se află Slovenia, Croația, Letonia, Serbia, Lituania și Estonia, în fiecare din aceste țări partea cea mai consistentă a veniturilor anuale încasate de top manageri fiind reprezentată de salariul fix, în procente care variază de la 70% (în cazul Estoniei și Lituaniei) până la 76% (Slovenia).

Cadoul fiscal oferit de Guvern constructorilor poate fi otrăvit. Fără o creștere a veniturilor, multe firme trebuie să își regândească integral modelul de afaceri CITEȘTE ȘI Cadoul fiscal oferit de Guvern constructorilor poate fi otrăvit. Fără o creștere a veniturilor, multe firme trebuie să își regândească integral modelul de afaceri

”Acest mix între salariul fix și bonusurile variabile vine ca rezultat al intrării masive a multinaționalelor pe piața din România, în ultimii 20 de ani. Odată cu ele, au venit și politicile de remunerare care, în special pentru manageri, implică stimularea performanței prin bonusuri specifice. De multe ori, top managerii sunt mai atenți la negocierea acestui pachet, de bonusuri variabile, decât la negocierea salariului fix”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Salariul fix crește însă, ca procent din total, pe măsură ce scade nivelul de responsabilitate a managerilor, cei de pe palierele inferioare având un pachet anual în care bonusurile sunt marginale, comparativ cu venitul fix. ”Dar chiar și la acest capitol, se pare că middle managerii români și-au obișnuit angajatorii să pluseze când vine vorba de bonusuri. Astfel, România este țara în care middle și low managerii au cea mai mică pondere din regiune a salariului fix din veniturile totale anuale, respectiv 71%. Restul de 29% este reprezentat de prime și bonusuri”, adaugă Bogdan Badea.

De cealaltă parte se află Slovenia, țară în care veniturile unui middle manager vin preponderent din salariul fix (83%), fiind urmată de Croația (81%) și Ungaria (80%). La un nivel mai apropiat de România se află Serbia (73%), Bulgaria și Cehia (ambele cu 75%), arată cercetarea Paylab.

Numărul de locuri de muncă pentru poziții de management a crescut în 2018 cu aproximativ 10% față de anul trecut, companiile ieșind în piață cu peste 9.000 de astfel de locuri de muncă. Cele mai multe dintre acestea s-au adresat candidaților cu experiență în vânzări (2.016 locuri de muncă), în logistică (1.166 de locuri de muncă) sau în banking (713 locuri de muncă). Topul domeniilor pentru care a fost cea mai mare căutare de manageri în 2018 continuă cu alimentație și HoReCa, marketing, achiziții, construcții, financiar/contabilitate, inginerie și IT.

În ceea ce privește salariile oferite în funcție de regiunea geografică, cel mai bine plătiți rămân managerii din București și Ilfov. Media salarială pentru acest nivel profesional este de 7.662 de lei pe lună. Regiunea de Nord-Vest a țării este a doua cea mai atrăgătoare zonă pentru manageri, din punctul de vedere al veniturilor, media salarială fiind, aici, de 6.281 de lei, net.

viewscnt
Afla mai multe despre
mamageri
salariu