Transferul contribuțiilor – statul visează la circa 2 miliarde de lei de la firmele private

Transferul contribuțiilor – statul visează la circa 2 miliarde de lei de la firmele private
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 mar 2018

Transferul contribuțiilor la pensie și sănătate integral în sarcina angajatului trebuie să aducă la bugetul statului și banii datorați la contribuții sociale de angajatori pentru angajați, dar neachitați. Astfel, doar din sectorul privat, statul ar putea încasa anul acesta cu circa 2 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În noiembrie anul trecut, ministrul Finanțelor de la acel moment, Ionuț Mișa, afirma, în susținerea transferului integral al contribuțiilor în salariul brut al angajatului, că peste 157.000 de angajatori erau înregistrați la sfârșitul lunii septembrie ca neplătind contribuțiile sociale pentru angajat, aproape jumătate din numărul total de angajați fiind astfel în categoria celor pentru care nu sunt achitate contribuțiile angajatorului.

Cifrele prezentate atunci de autorități nu au făcut altceva decât să submineze acest mesaj al statului. Listele cu datoriile istorice au arătat doar că statul are cele mai mari restanțe la contribuțiile sociale.

Datoriile istorice nu sunt, însă, cele vizate de transferul contribuțiilor, ci sumele datorate curent și neplătite, de cele mai multe ori contribuțiile datorate de angajator pentru angajat pe sistemul utilizat până la finele anului trecut.

EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50%

Peste 2 miliarde de lei de la privați

Potrivit datelor ANAF, în primele nouă luni ale anului trecut, intervalul ianuarie-septembrie, firmele, private și de stat, au declarat la Fisc, dar nu au achitat contribuții de 1,9 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a acestei sume a fost, însă, declarată și neachitată de către companii private.

Astfel, conform Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate - D112, valoarea contribuțiilor sociale declarate de angajatori cu capital de stat, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017 și neachitate până la 31 octombrie 2017, este de 242,7 milioane lei. Valoarea contribuțiilor sociale declarate de angajatori cu capital de stat și privat (proprietate mixtă), conform Declarației D112, în aceeași perioadă a anului 2017, și neachitate până la 31 octombrie 2017, este de 85,9 milioane lei, iar valoarea contribuțiilor sociale declarate de angajatori cu capital privat, și neachitate până la 31 octombrie, este de 1,56 miliarde lei.

Sondaj online între membrii unei platforme a angajaților: Circa 20% au primit salarii mai mici în luna ianuarie, după transferul contribuțiilor CITEȘTE ȘI Sondaj online între membrii unei platforme a angajaților: Circa 20% au primit salarii mai mici în luna ianuarie, după transferul contribuțiilor

Astfel, restanțele companiilor private acumulate în primele nouă luni de peste șase ori mai mari decât ale celor de stat, iar nivelul de 1,56 miliarde lei atins pentru primele nouă luni indică pentru tot anul aproximativ 2 miliarde de lei.

Dacă luăm în calcul și sumele de la firmele controlate de stat și de la cele mixte, se poate ajunge la mai mult de 2,5 miliarde de lei.

De la începutul acestui an, sistemul de contribuții la asigurările sociale a fost modificat, astfel că acum acestea sunt datorate doar de angajat (10% la sănătate și 25% la pensie). În afara brutului angajatului și, deci, în sarcina angajatorului a rămas doar Contribuția asigurătorie pentru muncă, de 2,25%.

Statul și un număr semnificativ de companii din mediul privat au majorat de la începutul anului salariile brute ale angajaților, astfel încât salariul net al acestora să nu fie afectat.

Transferul contribuțiilor integral în salariu ar fi trebuit să fie însoțit și de reintroducerea pedeapsei cu închisoarea pentru angajatori, dacă aceștia nu achită la un anumit termen obligațiile aferente salariilor. Potrivit celor mai recente informații, acest proiect al Ministerului Finanțelor, anunțat în mandatul lui Ionuț Mișa, era trimis pentru consultare la Ministerul Justiției.

Mediul de afaceri dă nota 1 revoluției fiscale. IMM-urile consideră că majorarea contribuțiilor pentru salariații part-time a creat dificultăți firmelor CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri dă nota 1 revoluției fiscale. IMM-urile consideră că majorarea contribuțiilor pentru salariații part-time a creat dificultăți firmelor

Între timp, Teodorovici, la momentul la care era nominalizat pentru postul de ministru al Finanțelor, s-a pronunțat categoric împotriva reintroducerii pedepsei cu închisoarea pentru angajatori dacă nu achită obligațiile aferente salariilor în termenul prevăzut, spunând că vrea o abordare cât mai deschisă și mai proactivă față de antreprenori.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
eugen teodorovici
contributii
pensie
sanatate