UE anchetează regimul fiscal acordat de Regatul Unit multinaționalelor în plină negociere a Brexitului

UE anchetează regimul fiscal acordat de Regatul Unit multinaționalelor în plină negociere a Brexitului
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2017

Comisia Europeană a anunțat joi deschiderea unei anchete aprofundate cu privire la regimul fiscal britanic, care le-ar permite multinaționalelor să plătească mai puține impozite în Regatul Unit, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Vom examina cu atenție o scutire de la reguli britanice în cadrul luptei împotriva evaziunii fiscale aplicată anumitor operațiuni ale multinaționalelor, cu scopul de a ne asigura că ea nu încalcă regulile UE în domeniul ajutoarelor de stat”, a declarat comisarul european însăcinat cu Concurența Margrethe Vestager, citată într-un comunicat.

”Noi nu credem că regulile (britanice) sunt incompatibile cu regulile europene, însă vom coopera cu Comisia Europeană în cadrul acestei anchete”, a reacționat ulterior un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice, scrie News.ro.

Această anchetă este deschisă în momentul în care Regatul Unit se află în toiul negocierilor cu Bruxeleesul în vederea părăsirii UE în martie 2019.

DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, modificarea Pilonului II de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, modificarea Pilonului II de pensii

În general, anchetele CE în acest tip de cazuri durează peste 18 luni, iar rezultatul ar putea să fie cunoscut așadar după Brexit.

Întrebat care este interesul acestei anchete, cu un an și jumătate înainte de un presupus Brexit, un purtător de cuvânt al CE, Alexander Winterstein, a răspuns că ”un lucru este clar: atât timp cât un stat, o țară membră, este membru al pieței interne, el se supune regulilor cu privire la concurența europeană, inclusiv regulilor cu privire la ajutorul de stat și tot restul”.

FILIALĂ OFFSHORE

Comisia a amintit că ”regulile britanice, care au ca scop să împiedice societățile din Regatul Unit să utilizeze o filială situată într-o țară cu o fiscalitate slabă sau nulă să eludeze impozitarea în Regatul Unit, permit administrației fiscale britanice să reafecteze la societatea mamă britanică toate profiturile transferate în mod atificial către o filială offshore și, ca atare, să le taxeze în consecință”.

Însă, începând din 2013, este prevăzută o excepție pentru anumite venituri de finanțare (plăți de dobânzi percepute la împrumuturi) ale unor grupuri multiaționale prezente în Regatul Unit. Această excepție se află în colimatorul CE.

”În mod general, multinaționalele folosesc adesea veniturile de finanțare ca mijloc de transfer al profiturilor, având în vederea mobilitatea capitalurilor”, explică CE. Iar acest lucru le permite să eludeze impozitarea în Regatul Unit.

Deschiderea unei anchete aprofundate nu prejudiciază rezultatul anchetei, a subliniat Comisia.

De la intrarea în funcție - la sfârșitul lui 2014 - a Comisiei, prezidată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, aceasta și-a ntensificat lupta împotriva evaziunii fiscale.

Ea a sancționat, la sfârșitul lui 2015, Fiat și Starbucks din cauza avantajelor fiscale primite respectiv în Luxemburg și Olanda, sau Apple în Irlanda, în vara lui 2016.

În acest ultim caz, Comisia a atacat în justiție Irlanda, la începutul lui octombrie, din cauză că nu a recuperat de la gigantul american impozite arierate în valoare de 13 miliarde de euro, așa cum i-a ordonat prin decizia de la 30 august 2016.

În aceeași zi, Comisia a cerut Amazon să ramburseze Luxemburgului, în care se află sediul european al gigantului, ”avantaje fiscale induse” în valoare de 250 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
multinationale
brexit