Veniturile din străinătate ale persoanelor cu activități independente din România, considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință

Veniturile din străinătate ale persoanelor cu activități independente din România, considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 aug 2017

Veniturile încasate din străinătate în urma unor activități independente desfășurate în România vor fi considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință, excepție de la aplicarea acestei reguli urmând să facă veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor de modificare a Codului Fiscal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent nu sunt stabilite reguli privind încadrarea veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, notează Ministerul Finanțelor.

Modificarea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Proiectul prevede stabilirea regulii privind încadrarea veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, astfel:

  • veniturile din activități independente sunt considerate ca fiind obținute din România, în funcție de locul desfășurării activității, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate;
  • veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.

În prezent, Codul Fiscal definește veniturile din activități independente astfel

  • Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
  • Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.
  • Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
viewscnt
Afla mai multe despre
activități independente
venituri
impozit
ministerul finanțelor
cod fiscal