Comisia Europeană atrage atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată. La începutul săptămânii, și economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.
Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat României, în 2018, 1,3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, garanții, capitaluri proprii și operațiuni de micro-finanțare, suma fiind cu peste 30% sub cea din 2017.
Două regiuni din România, Nord-Est și Sud-Vest Oltenia, aveau în 2017, ultimul an pentru care există date, un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare mai mic de 50% din media UE, o îmbunătățire față de 2015-2016 când țara noastră era prezentă cu 3 regiuni pe lista celor mai sărace din Uniunea Europeană. În total, 20 de regiuni din UE au un PIB pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare) sub jumătate din media Uniunii, potrivit celor mai recente date ale Eurostat.
Dezvoltatorul austriac S Immo pregătește construirea unei clădiri de birouri boutique în centrul Bucureștiului, pe Calea Dorobanți, lucrările pentru acest proiect urmând să înceapă în 2021.
Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, cere în instanță daune de 25,4 milioane de dolari de la firmele canadiene Aval Engineering și Kocken Energy Systems, acuzându-le de gestionarea neadecvată și însușirea ilegală a fondurilor puse la dispoziție de compania poloneză. Serinus consideră că cele două companii, subcontractori ai Confind Câmpina, sunt responsabile pentru întârzierea începerii producției de gaze la centrala pe gaze de la Moftinu.