Creșterea economică a fost revizuită în sus, în Strategia fiscal-bugetară 2016-2018, față de documentul anterior, de la 3% la 4,1% în 2016 și de la 3,3% la 4,2%, în 2017, fiind puternic stimulată de relaxarea fiscală, începută în 2015, cu scăderea TVA la alimente.
Proprietarii persoane fizice care au înregistrate în locuințe firme sau PFA pot completa, pe propria răspundere, că nu desfășoară activitate la sediu și vor plăti, prin urmare, taxa ca pentru imobile rezidențiale, potrivit datelor care trebuie înscrise în declarația fiscală pentru stabilirea impozitului local.
Plata CASS la salariul minim a fost considerată o „anomalie legislativă” care a dus la amnistierea, în 2015, a 3,6 milioane de debitori cu venituri sub acest plafon. Deși în nota de fundamentare a legii se arăta că prevederile care au produs "inechități" vor fi înlăturate, ele au fost nu doar menținute, ci și întărite cu noua obligație de înregistrare.
Fiscul a modificat formularul pentru obținerea codului de TVA, de la 1 ianuarie 2016, potrivit unui ordin publicat pe site-ul propriu. Schimbările sunt minore, astfel că procedura va rămâne la fel de strictă ca anul trecut, când aproape jumătate dintre cereri au fost respinse, o treime fiind refuzate chiar pe loc, conform datelor obținute de Profit.ro.
Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de al 1 ianuarie, reduce cota de TVA de la 24% la 20%, impozitul pe dividende de la 16% la 5%, accizele pentru băuturi alcoolice, introduce obligatoriu contribuția de pensii pentru toate veniturile din activități independente și sisteme noi de taxare pentru microîntreprinderi și clădiri.