Persoanele care dețin venituri sau patrimoniu sustrase fiscalizării vor primi o perioadă de grație, de până la șase luni, pentru a le declara și a-și plăti taxele, scăpând astfel de acuzația de evaziune fiscală. După acest interval, cei care vor evita să se conformeze legii urmează să fie impozitați cu 50%, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.
Persoanele cu activități independente – PFA, Întreprinderi Individuale, profesii libere – trebuie să depună declarația pentru înscrierea la plata contribuției de asigurări sociale (CAS), până cel târziu pe 1 februarie. Însă, obligația apare doar în anumite condiții. De exemplu, cei care au avut venituri lunare nete mai mici de 938 de lei anul trecut și pensionarii sunt exceptați.
Agenția Națională de Administrarea Fiscală (ANAF) prezintă pe pagina de Facebook un exemplu al modului în care este utilizat codul de TVA pentru fraudarea bugetului, folosindu-se firme fantomă. Prejudiciul identificat, de peste 24 milioane euro, reprezintă TVA aferentă comercializării de legume și fructe de firme fantomă către marile lanțuri de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image).
Pensia medie în sistemul public s-a situat anul trecut la 839 lei, potrivit statisticilor Ministerului Muncii, care arată că 17% dintre vârstnici ar avea mai puțin de 400 lei, dacă nu ar primi indemnizație socială de completare, până la această sumă, din partea statului.
Un val de notificări de la Fisc pentru reînregistrarea în scopuri de TVA a invadat mediul de business, în ultimele săptămâni. Totodată, companii care au primit codul de plătitor s-au trezit cu el anulat, imediat după aprobare. În ambele situații, trebuie depuse, într-un termen foarte scurt, o mulțime de documente. În caz contrar, cheltuielile cresc cu 20%.