Noul Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede, în plus, față de legea anterioară, patru situații în care Fiscul decide să inactiveze o companie. Consecința este că atât societatea inactivată, cât și partenerii săi de afaceri își pierd dreptul de a deduce cheltuielile și TVA.
Noul Cod fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie, crește povara taxării pentru persoanele fizice cu activități independente. În acest context, mulți se întreabă care este cea mai avantajoasă formă de organizare, iar calculele arată că microîntreprinderea va avea cea mai redusă rată de taxare, în timp ce PFA și SRL vor fi impozitate la un nivel foarte apropiat.
Odată cu scăderea TVA de la 24% la 20%, în 2016, apar obligații declarative noi. Volumul datelor care trebuie raportate la Fisc va crește foarte mult pentru plătitorii de TVA, punându-le pe umeri o sarcină de prelucrare și prezentare a informațiilor dificilă.
Lipsa activității la sediu și a deducerii cheltuielilor cu utilitățile scapă firmele și PFA de impozitul majorat pe clădire, potrivit Codului Fiscal. Însă, într-o notă internă, Fiscul consideră că, în unele cazuri, criteriul de recunoaștere a activității independente este chiar deținerea spațiului.
Inițiativa milițienească de a îi pune să se înregistreze la Fisc pe cei fără venituri - ca să li se calculeze contribuția de sănătate - este doar un simptom al bolii sistemului. Fondul problemelor va rămâne și vor mai apărea, cu siguranță, tot felul de artificii mai mult sau mai puțin inspirate, menite, chipurile, să îl repare.