AmCham sprijină necondiționat lupta împotriva evaziunii fiscale, însă remarcă cu îngrijorare creșterea numărului de dosare penale întocmite ca urmare a investigațiilor și controalelor fiscale efectuate în ultimii ani, se arată într-un comunicat al organizației.
Toate veniturile din dividende care vor fi distribuite în 2016 vor fi impozitate cu 5%, inclusiv dacă profiturile provin din anii anteriori. În schimb, dividendele care sunt deja repartizate până la încheierea lui 2015, chiar dacă nu au fost plătite, vor fi taxate cu 16%. Din 2017, va deveni obligatorie contribuția de sănătate.
Marii contribuabili la buget vor fi obligați, din 2016, să întocmească și să depună la Fisc dosarul prețurilor de transfer, dacă au depășit anumite valori ale tranzacțiilor cu afiliați, care pornesc de la 200.000 euro, fără TVA, și sunt stabilite printr-un proiect de ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Cota standard de TVA va scădea, din 2016, de la 24% la 20%, iar unele livrări de bunuri și prestări de servicii, cum ar fi cărțile, revistele, intrarea la muzee, vor avea cotă redusă de 5%, față de 9%, în prezent. Alte noutăți sunt introducerea TVA de 9% pentru apă și de 5% pentru accesul la evenimente sportive, în loc de 24%.
Plafonul de venituri pentru microîntreprinderi va fi majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro, de la 1 ianuarie 2016. Încadrarea se va face în funcție de veniturile realizate la 31 decembrie 2015. Odată cu majorarea plafonului pentru încadrarea în regimul de impozitare pe venit, în loc de profit, noul Cod fiscal prevede și cote diferite.