Temperaturile ridicate din Antalya, Bodrum, Tenerife ori insulele grecești și tarifele reduse cu până la 40% față de vârful sezonului au crescut cererea de vacanțe în lunile septembrie și octombrie în medie cu 10% față de anul trecut. Charterele Cocktail Holidays spre aceste destinații au un grad de ocupare de 95% pentru următoarele două luni, procentajul celor care călătoresc în septembrie și octombrie fiind de 35% raportat la întregul sezon.
Proprietarii de restaurante se tem că, dacă pesta porcină va avea o amploare și mai mare, vor fi obligați să importe tot mai mult carne de porc, despre care apreciază că nu este mai scumpă decât cea de pe piața internă, însă este mai puțin gustoasă. Românii ar putea mânca în curând în restaurante doar ceafă de porc din import, dar și sărmăluțe, ardei umpluți sau chiar micii tradiționali preparați cu carne din afara țării.
Faptul că statul va acorda și anul viitor vouchere de vacanță va conduce la un plus de turiști pe litoral de peste 300.000 de români, iar încă pe atât vor vrea să meargă la mare, dar nu vor mai găsi locuri disponibile în capetele de sezon, în condițiile în care în vârf de sezon hotelurile sunt, oricum, pline, potrivit estimărilor Litoralulromesc.ro, specializată în vânzarea de vacanțe în stațiunile românești de la malul Mării Negre.
Turismul va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping, potrivit Ministerului Turismului, care anunță redevențe zero pentru apa geotermală și cea minerală consumate în stațiunile balneare. În prezent, TVA la cazare este de 9%.
Ministerul Turismului a început să caute soluții, împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism, pentru ca trecerea la noul sistem de garantare a pachetelor turistice să nu afecteze agențiile, dar să asigure protecția integrală a turiștilor români. Profit.ro a relatat anterior că Ordonanța prin care Guvernul a preluat Directiva europeană privind vânzarea pachetelor turistice, care obligă statele să asigure integral banii plătiți în avans de turiști și care trebuia implementată de la 1 iulie, nu rezolvă problema garantării. Turoperatorii arătau că mai mult de jumătate din vacanțele vândute de agențiile din România nu beneficiază de astfel de măsuri de protecție, deoarece nu intră la categoria "pachete turistice", fără ca ministrul de resort să ia în calcul, până astăzi, aceste atenționări.