Transformarea voucherelor de vacanță în indemnizații în bani de anul viitor, anunțată recent de ministrul Muncii, pune în avantaj angajații de la stat față de cei de la privat, iar banii nu se vor duce în turism, așa cum se dorea inițial, când agențiile și Guvernul au discutat despre aceste tichete, consideră Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
La un an și jumătate după ce a fost arestat o noapte și trimis o perioadă în arest la domiciliu, Tiberiu Urdăreanu, un om de afaceri care discută extrem de rar cu presa, spune că se așteaptă să fie condamnat foarte curând și că în partea a doua a anului decide cum vinde UTI, prin dialog competitiv sau negociere directă. Vrea să se implice în ceva mai “nevinovat” decât IT-ul, precum serviciile, nu în turismul cu un litoral “de mizerie și bubuitură continuă”.
Era clar încă de la început că din iubirea sinceră și neprotejată dintre ministrul Mircea Dobre și turism se va naște la un moment dat o oaie. A fost atins de aripa geniului chiar din prima zi de mandat, când a anunțat că vrea să promoveze turismul ecumenic. Și a spus-o atât de sigur de sine, de parcă ar fi fost pe vremuri director de marketing la Apple sau la Google în California, nu la Dobre și Fiii, în Constanța.
Sudul României, de-a lungul Dunării, de la Clisură și până în Deltă, începe să devină noul pol al pensiunilor. Până astăzi, Ardealul și nordul țării erau zonele preferate de turiștii rurali. "Oamenii mai vor și altceva în afară de munte", arată pentru Profit.ro fondatorul Asociației Naționale de Turism Rural și Ecologic.
Mai mult de 130.000 de turiști, dintre care 50.000 pe litoral, au cheltuit în minivacanța de Rusalii aproximativ 7,5 milioane de euro, potrivit unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizat pe baza datelor furnizate de către structurile de cazare.