Dacă o agenție de turism s-a închis, iar proprietarul nu a respectat legea, nu e normal ca acesta să facă o nouă firmă și să-și continue activitatea, crede ministrul Turismului, Mircea Dobre. El spune că evitarea acestei situații, întâlnită în multe cazuri în România, trebuie reglementată printr-un act normativ.
România este acum în preinfrigement din cauză că nu a găsit încă o soluție pentru garantarea pachetelor turistice, iar dacă până la 31 decembrie nu se va rezolva problema, se va declanșa infrigementul. Mircea Dobre, ministrul Turismului, a declarat vineri la Sibiu că până la 1 septembrie va fi promulgată o lege care să reglemente garantarea.
Ministerul Turismului va înainta, luni, Ministerului de Finanțe o propunere pentru reducerea TVA la agențiile de turism de la 19% la 9%, urmând ca documentația să fie trimisă la Comisia Europeană, în încercarea de a obține de la aceasta o derogare pentru respectiva facilitate fiscală, a anunțat la Sibiu, la o întâlnire cu agenții de turism, Mircea Dobre, ministrul Turismului.
Primăria Capitalei a notificat hotelul Caro din București că trebuie să elibereze un teren de 2.000 metri pătrați, expropriat pentru lărgirea unei străzi. Ulterior, pentru a efectua plata, Primăria a cerut factură pentru 1,8 milioane euro. Hotelul Caro susține însă că nu a primit banii, dar s-a văzut în situația de a plăti impozit și TVA aferente "tranzacției", de 600.000 euro. Acum, hotelul va da în judecată primăria. UPDATE: Explicațiile Primăriei transmise Profit.ro.
Impozitul specific pentru hoteluri și restaurtante, ale cărui norme de aplicare au fost făcute publice recent, va stimula creșterea investițiilor în opinia unor hotelieri, iar după părerea altora va avea efect contrar. Unii spun că cei care nu se pricep la management vor încerca să-și vândă activele, iar pe piață vor rămâne servicii de calitate, în timp ce alții cred că impozitul va defavoriza business-ul din turism în raport cu alte tipuri de afaceri.