Mai mult de 80% dintre cei care cumpără vacanțe la mare cu multă vreme înainte,uneori chiar și cu un an, pentru a putea beneficia de discounturile de până la 60%, sunt oameni cu venituri peste medie, în general proprietari de firme sau manageri, reiese dintr-un studiu al Litoralulromânesc.ro, agenția de turism care trimite cei mai mulți români în stațiunile autohtone de la malul Mării Negre. Cel mai repede se vând, astfel, vacanțele scumpe early booking, care chiar și în urma aplicării reducerilor costă între 3.000 și 10.000 de lei de familie pe sejur.
Pe piața ghizilor sunt mari probleme de personal, care se adâncesc de la un an la altul. La acest moment, conform datelor furnizate Profit.ro, România are de două ori mai puțini ghizi decât este nevoie deși agențiile de turism îi plătesc cu 70 de euro pe zi. Ghizii vechi au devenit foarte pretențioși și nu vor să se mai dea jos din pat fără 100 de euro pe zi. În lipsa ghizilor, agențiile apelează la soluții extreme.
Patronatele din domeniu solicită ca Ministerul Turismului să fie verificat de Corpul de Control al Guvernului pentru că a modificat, fără să se consulte cu ele, proiectul de lege a turismului care primise anterior girul mediului privat din turism, iar noua variantă conține multe greșeli și inadvertențe, aplicarea regulilor putând avea astfel efecte negative, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
România face o figură penibilă la Londra, la World Travel Market, unde, cu toate că a achitat aproape un sfert de milion de euro pentru stand, nu este prezentă alături de celelalte țări nici în catalogul expoziției și nici pe panourile din târg, plătind factura foarte târziu. Agențiile românești prezente reclamă că, din acest motiv, au ratat întâlniri importante, în condițiile în care mulți dintre partenerii străini au crezut că România nici nu este prezentă la expoziție, nevăzând-o menționată. "Dacă stai o zi în fața unui magazin de lux din Londra, îi găsești pe toți oficialii noștri la cumpărături."
Ministerul Turismului a redactat proiectul de act normativ prin care își propune să protejeze integral banii turiștilor în cazul în care agenția cu care aceștia pleacă în vacanțe intră în colaps, document la care se lucrează de peste 1 an, dar turoperatorii spun că acest proiect nu poate fi aplicat în realitate deoarece nu propune o soluție concretă și viabilă, astfel că banii turiștilor tot nu vor fi garantați integral. Ce prevede proiectul legislativ.