IMM-urile au la dispoziție, în acest an, fonduri de 870 de milioane de lei din care pot obține finanțări nerambursabile, cea mai mare parte a acestora, aproximativ 800 de milioane de lei, fiind fonduri europene. Cele mai mari șanse să obțină fonduri le au IMM-urile din domenii precum industria textilă, pielărie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor electronice și accesorii ale acestora, iar banii pot fi folosiți pentru investiții noi sau pentru extinderea unor afaceri existente, afirmă Cristina Cojocaru, manager Divizia de Proiecte Europene a firmei de consultanță Deloitte.
Guvernul vrea să modifice legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub formă de dividende și rezervele financiare constituite în anii anteriori din banii nerepartizați acționarilor.
Supermarketurile riscă să fie afectate la rândul lor de impozitul specific, chiar dacă nu fac parte din industria vizată de Legea care a introdus acest impozit. Proiectul pentru normele de aplicare aduce premisa ca marile magazine să intre, alături de hoteluri, restaurante și alte business-uri, sub incidența acestui impozit.
Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 397 milioane de lei (0,05%) în primele două luni, la jumătate față de 788 milioane de lei (0,1%) în primele două luni ale anului trecut, în contextul în care veniturile au scăzut cu 1,4%.
ANAF va trimite contribuabililor cu datorii mari scrisori pentru a le prezenta avantajele de care pot beneficia printr-o eșalonare a datoriilor, parte a unui program de creștere a gradului de colectare și a conformării contribuabililor. Firmele care ajung la un acord de eșalonare cu Fiscul pot evita executarea silită, pot participa la licitațiile publice, iar penalitățile de întârziere vor fi șterse dacă sunt respectate obligațiile de plată stabilite prin eșalonare.