Firmele trebuie să depună cel târziu astăzi mai multe declarații, printre care și declarația 100 - privind obligațiile de plată la bugetul de stat, declarația 101 - pentru impozitul pe profit și declarația 112 – privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru luna precedentă. Trebuie menționat că ANAF a adus anumite modificări declarației 101 față de anul anterior.
Ministerul Finanțelor propune eliminarea termenului limită pentru corectarea unor erori cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de firme, fundații, partide sau culte, precum date de identificare a entității raportoare. De asemenea, potrivit proiectului de ordin, termenul maxim până la care alte categorii de informații din situațiile financiare anuale pot fi corectate va fi extins cu 5 luni.
ANAF avertizează din nou contribuabilii să depună declarațiile fiscale completate corect și complet până la termenul de 27 martie, întrucât din aprilie Fiscul va iniția acțiuni de control fiscal dedicate verificării legalității și conformității declarațiilor fiscale, în care vor fi vizați contribuabili mari, mijlocii și mici.
Guvernul are în vedere reducerea fondurilor alocate ministerelor pentru investiții și achiziții de bunuri și servicii, cu excepția proiectelor cofinanțate de UE, dacă la prima rectificare bugetară, din vară, va constata că deficitul a deviat de la țintă. Vor fi protejate cheltuieli cum ar fi cele pentru salarii, asistență socială sau plata la termen a datoriei publice.
Contribuabilii care se confruntă cu dificultăți financiare pot beneficia, pentru obligațiile fiscale restante, de facilitățile la plata acestora prevăzute de Codul de procedură fiscală. Astfel, poți evita executarea silită, firma poate participa la licitațiile publice, iar penalitățile de întârziere vor fi șterse dacă sunt respectate obligațiile de plată stabilite prin eșalonare.