Sute de firme cu activități în comerțul de alimente, băuturi și tutun sunt verificate de Ministerul Finanțelor. Autoritățile derulează o campanie de informare și verificare privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă, iar firmele găsite cu nereguli riscă sancțiuni. În perioada următoare vor fi verificări și la agențiile de turism și lanțurile de farmacii.
După un început de an tumultos în materie de modificări și noutăți fiscale, cel mai probabil luna martie va însemna perioada în care firmele vor avea oportunitatea să tragă linie și să analizeze, din punct de vedere fiscal, anul 2016, fiind luna în care este depusă declarația de impozit pe profit pentru anul precedent (termen aplicabil pentru societățile care au ca perioada fiscală anul calendaristic), afirmă Mihaela Iacob, tax manager Accace România.
Înregistrările de firme noi au scăzut cu o treime în ianuarie. Declinul, generalizat pe aproape toate formele de organizare, a fost determinat, în aprecierea unor consultanți, de precauție în contextul schimbării Guvernului și al unor noi măsuri fiscale, dar și al eliminării taxelor la Registrul Comerțului. Care sunt domeniile unde este văzut un bun potențial de afaceri și în ce sectoare nu mai sunt înființate firme.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, înființarea unei societăți a Primăriei Capitalei care să administreze spațiile publicitare de pe domeniul public al Capitalei. Primăria estimează că, operând direct aceste spații publicitare, va obține din licitațiile de atribuire 10-30 milioane euro (45-135 milioane lei), de până la 80 de ori mai mult față de cât a încasat din publicitatea stradală anul trecut.
Datele publicate de Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară pentru luna ianuarie nu arată deloc încurajator pentru obligațiile asumate de Guvern, în contextul în care la buget s-au strâns mai puțini bani, cu peste 1 miliard de lei, iar cheltuielile au crescut.