Senatorii au aprobat, astăzi, modificarea Legii cumpărării terenurilor agricole, stabilind o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor. Noile reguli, pregătite să intre în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri pe o durată mai mare, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Conform calculelor ALDE, prin capitalizarea actuală și viitoare, Pilonul II de pensii va aduce asiguraților un plus de 15%-20% față de pensia care ar rezulta din transferul contribuțiilor exclusiv la Pilonul I, a declarat marți deputatul ALDE, Varujan Vosganian, fost ministru de Finanțe. Acesta a arătat că ALDE nu susține desființarea Pilonului II de pensii, iar orice discuție pe această temă trebuie să urmărească îmbunătățirea Pilonului și nu desființarea sau suspendarea.
După ani buni în care companiile și clienții serviciilor de taxi sau de ridesharing, precum Uber sau Taxify, folosesc aplicații mobile pentru a desfășura sau utiliza aceste servicii, Guvernul s-a gândit în cele din urmă să le și legalizeze. Executivul vrea să legalizeze deocamdată rapid, prin ordonanță de urgență, doar aplicațiile, după ce anul trecut Primăria Capitalei a decis că în București serviciile de dispecerat vor fi obligatorii pentru toate firmele de taxi și vor fi autorizate de primărie. Între timp, pentru serviciile de tip ridesharing există un proiect de lege depus la Parlament de reprezentanții majorității de guvernământ.
Ordinea de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole va fi schimbată, urmând să fie modificate și condițiile de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor. Noile reguli, pregătite să intre în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri pe o durată mai mare, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Agentul guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din ultimii 7 ani, Horațiu Radu - care a fost anterior, timp de 4 ani, și agent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - a fost eliberat din funcție, miercuri seară, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, remarcase, luni, că ”este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”. Horațiu Radu spune, la părăsirea postului, că a remarcat ”o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene”. Horațiu Radu este înlocuit cu Costin-Radu Canțăr, care a fost respins, în urmă cu doi ani, la examenul de admitere în MAE.