Senatul a aprobat, marți, printr-un amendament votat în plen, exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la obligația selectării unui management pe model corporativ, după ce inițial aleșii au avut în vedere companiile din industria de apărare, dar și Tarom, Monitorul Oficial și RA-APPS. După ce senatorii au adăugat, în comisiile de specialitate, pe lista de excepții Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară, în plen au propus și adoptat chiar exceptarea Complexului Energetic Oltenia, unde Fondul Proprietatea deține peste 21% din acțiuni.
Banca Națională a României își menține poziția cu privire la monedele virtuale și continuă să atenționeze utilizatorii asupra riscurilor la care se expun, în contextul în care valoarea bitcoin s-a triplat de la începutul anului. "Mai degrabă sunt mijloc de investire sau speculație!". În timp ce BNR arată că astfel de monede sunt foarte volatile, Finanțele arată că nu au în plan vreo inițiativă legislativă privind monedele virtuale și că, deocamdată, așteaptă norme europene.
Plata cu cardul va rămâne obligatorie în magazinele care au cifră de afaceri de cel puțin 10.000 de euro echivalent în lei, dar va fi extinsă și la firmele care desfășoară comerț cu ridicata sau prestări de servicii. Parlamentul pregătise majorarea pragului cifrei de afaceri la 50.000 euro, dar va renunța la majorare, ca și la reducerea de la 200 lei la 100 lei a avansului către clienți.
Instituțiile publice vor fi obligate să-și plătească în terme de 6 luni creanțele stabilite prin titluri executorii, dar în lipsa resurselor proprii sau a alocării de la buget a sumelor datorate, Ministerul Finanțelor va fi responsabil pentru achitarea datoriilor, creditorul având dreptul de a solicita executarea ministerului. Prevederile sunt cuprinse într-un poiect de lege, care conferă dreptul instituțiilor publice și să își eșaloneze plata datoriilor până la cel mult 18 luni, cu dobânzile aferente.
România își va depune candidatura pentru a găzdui sediul Agenției Europene pentru Medicamente în București, dar surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că atât Regia Patrimoniului de Stat, cât și Agenția națională de Administrare Fiscală, cu multe spații în portofoliu, au transmis Guvernului că nu dețin în proprietate vreo clădire adecvată în acest scop. Prin urmare, Executivul va căuta pe piața liberă să rezerve, iar apoi, în caz de reușită a candidaturii, să închirieze clădirea potrivită ca sediu.