Senatul a respins, marți, un proiect de lege care propune interzicerea concedierii membrilor din conducerea sindicatelor nu doar pe durata mandatului acestora, dar și timp de doi ani după ce nu mai dețin această calitate. Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în iunie, un proiect cu prevederi identice, în condițiile în care parlamentarii adoptaseră proiectul deși Curtea Constituțională stabilise că interzicerea concedierii liderilor sindicali este neconstituțională.
La doar o săptămână după adoptarea de către senatori, deputații s-au grăbit să adopte și ei, marți, un proiect de lege care permite aleșilor locali să nu mai fie considerați incompatibili dacă sunt desemnați ca reprezentanți în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la regiile autonome și societățile comerciale de stat sau cu participație de stat.
Legea insolvenței persoanei fizice, care permite și unei persoane fizice, nu doar unei firme, să intre în insolvență dacă nu mai are bani pentru plata datoriilor scadente, va fi aplicată din noiembrie, cu două luni mai devreme față de termenul inițial, amânat de Guvern până la începutul anului viitor. Decizia confirmă informațiile transmise recent de Profit.ro.
Romgaz conduce top-ul companiilor active cu capital majoritar de stat care au obținut anul trecut profit, cu un rezultat brut de 1,4 miliarde de lei, urmată la mare distanță de Transgaz, cu 607,1 milioane de lei, și de Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, cu 472 milioane de lei. Top 50, redactat la nivel guvernamental și prezentat acum de Profit.ro, are la coadă Aeroportul din Constanța și Metrorex.
Toate mașinile parcate pe domeniul public și cu inspecția tehnică expirată, precum și cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe și impozite vor fi ridicate de primării după doar două luni de la data la care au fost găsite și considerate astfel abandonate, în loc de 1 an cât prevede astăzi legea.