Acțiunile Peugeot scad puternic pe bursă după detaliile privind fuziunea cu Fiat. Grupul francez plătește o primă de 32%

Acțiunile Peugeot scad puternic pe bursă după detaliile privind fuziunea cu Fiat. Grupul francez plătește o primă de 32%
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 oct 2019

Acțiunile PSA Group (Peugeot SA) scad puternic pe bursă, după ce ieri au atins maximul ultimilor 11 ani, în contextul în care grupul francez ar urma să plătească o primă de 32% pentru cumpărarea Fiat Chrysler Automobiles.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Acțiunile PSA au scăzut cu până la 14,3% joi pe bursa de la Paris, în timp ce acțiunile Fiat urcă cu peste 8% la Milano, continuând avansul de ieri.

Fiat Chrysler Automobiles și PSA Group sunt doar la un pas distanță de o fuziune, după ce șefii celor două companii au ajuns la un consens, iar consiliile de administrație au votat și ele propunerea de constituire a unei singure companii. 

Acționarii FCA vor primi, după cum spun sursele, 5,5 miliarde de euro, sub formă de dividende speciale, pentru această tranzacție, în care PSA Group este compania care face achiziția.

FCA și PSA au făcut tot posibilul pentru a face fuziunea cât mai "între egali" cu putință, însă nu a durat mult până când investitorii și-au dat seama cine este cumpărătorul, notează Bloomberg

Ajustând în funcție de diferențele de valoare de piață și dividendele plătite "atingerea unor participații de 50/50 sugerează că PSA plătește o primă de 32% pentru FCA. Acționarii PSA își asumă un risc de piață mai mare", spune Philippe Houchois, analist la Jefferies.

FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline CITEȘTE ȘI FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline

Acționarii Fiat vor primi, astfel, o primă de aproape 5 miliarde de euro, calculând în funcție de cotația de închidere de marți.

Fiat Chrysler Automobiles, companie italiano-americană, controlată de familia Agneli, a votat în board-ul companiei fuziunea cu PSA Group, potrivit informațiilor din interior, după ce acționarii PSA au votat și ei în favoarea acestei tranzacții. Companiile confirmaseră anterior că poartă negocieri pentru formarea uneia din cele mai puternice companii auto din industria auto globală.

Potrivit informațiilor nefociale, negocierile au stabilit că președintele Fiat Chrysler, John Elkan, va conduce din aceeași poziție noua companie, în timp ce Carlos Tavares va fi CEO. Valoarea de piață a noii structuri va fi de aproape 50 de miliarde dolari.

Una dintre condițiile fuziunii impuse de PSA Group a fost desprinderea Faurecia de PSA, astfel că aceasta nu va face parte din viitoarea structură.

viewscnt
Afla mai multe despre
peugeot
fiat
fca psa
preluare fiat
fuziune fiat-peugeot