BCE a terminat cu majorările, în absența unor șocuri suplimentare - guvernator

BCE a terminat cu majorările, în absența unor șocuri suplimentare - guvernator

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 nov 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va mai majora ratele dobânzilor în cadrul actualului ciclu de înăsprire monetară, exceptând situația în care va trebui să facă față unor șocuri suplimentare, potrivit lui Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliului guvernatorilor BCE și guvernatorul Băncii Franței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata inflației în zona euro s-a redus de trei ori într-un an și, în pofida unei oarecare volatilități, tendința este "clar descendentă", a declarat, Villeroy la Radio Classique, citat de Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Franței a subliniat că majorările agresive ale dobânzilor operate de BCE din iulie anul trecut au avut impact asupra inflației, în special în privința inflației de bază.

Proiectul românesc de centrală nucleară SMR cu tehnologie NuScale merge înainte, după eșecul celui american, anunță Nuclearelectrica și Nova Power&Gas CITEȘTE ȘI Proiectul românesc de centrală nucleară SMR cu tehnologie NuScale merge înainte, după eșecul celui american, anunță Nuclearelectrica și Nova Power&Gas

"Remediul pentru inflație este reprezentat de ratele dobânzilor - nu este plăcut, dar este eficient și ancorează angajamentul nostru de a readuce inflația spre 2%”, a spus Villeroy, precizând că dobânzile nu vor mai crește, “în lipsa unor surprize sau șocuri externe”.

Villeroy a exclus, însă, o reducere a ratelor în viitorul apropiat.

"Este prea devreme pentru a vorbi despre o reducere. Dar, ziua unei reduceri a ratelor va veni, atunci când toată lumea va fi convinsă că inflația va reveni la 2%", a spus acesta.

BCE a lăsat dobânzile neschimbate la ședința de politică monetară de joi, după 10 ședințe consecutive de creșteri, citând decelerarea accentuată a inflației.

Banca centrală a transmis însă că se așteaptă în continuare ca inflația să rămână “prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată”, în timp ce presiunile inflaționiste interne rămân intense.

Rata anuală a inflației din zona euro a coborât de la peste 5% în august la 4,3% în septembrie și la 2,9% în octombrie, în condițiile în care economia regiunii s-a contractat în trimestrul al treilea, în urma creșterilor fără precedent ale ratelor dobânzilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
dobanzi
majorari dobanzi bce
inflatie zona euro
francois villeroy de galhau
banca frantei