BCE are nevoie de mai multe certitudini privind evoluția inflației

BCE are nevoie de mai multe certitudini privind evoluția inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Banca Centrală Europeană are nevoie de mai multe asigurări că inflația revine la ținta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile, a afirmat economistul șef al BCE, Philip Lane, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deși în acest moment procesul de dezinflație s-ar putea desfășura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puțin clare, scrie Agerpres.

TABEL OMV Petrom scumpește pentru a doua zi consecutivă carburanții. Benzina se apropie de 7 lei CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom scumpește pentru a doua zi consecutivă carburanții. Benzina se apropie de 7 lei

"În ceea ce privește evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflație înainte de a avea suficientă încredere că inflația va atinge ținta în timp util și într-o manieră sustenabilă", a declarat Lane, într-un discurs rostit la Institutul Brookings din Washington.

Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie și în linie cu estimările.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii se așteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Profit News TV organizează Maratonul Economie Verde, cu jucători relevanți din industrii CITEȘTE ȘI Profit News TV organizează Maratonul Economie Verde, cu jucători relevanți din industrii

Dar zona euro a evitat la limită recesiunea spre finalul lui 2023, iar perspectivele sunt slabe.

Lane a avertizat că deciziile de politică monetară ale BCE trebuie să țină cont de factorii de risc.

"În acest proces, BCE trebuie să găsească un echilibru între menținerea dobânzilor ridicate prea mult timp și relaxarea prematură a politicii monetare", a concluzionat economistul șef al BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflatie