Bulgaria a pregătit terenul pentru a prelua controlul la rafinăria Lukoil, dacă va fi nevoie

Bulgaria a pregătit terenul pentru a prelua controlul la rafinăria Lukoil, dacă va fi nevoie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2023

Statul bulgar poate prelua controlul timp de un an la rafinăria de la Burgas, deținută de grupul petrolier rus Lukoil, au decis parlamentarii de la Sofia, într-un vot destinat protejării infrastructurii vitale și asigurării aprovizionării cu carburanți în țara vecină, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cu o capacitate de procesare de 196.000 de barili pe zi, rafinăria Neftochim Burgas este cel mai mare producător de carburanți din Bulgaria și, după ce țara vecină a obținut o scutire de la embargoul impus de UE pentru importurile de petrol pe mare din Rusia, a început să proceseze numai țiței rusesc, scrie Agerpres.

Plafonarea prețului petrolului costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi CITEȘTE ȘI Plafonarea prețului petrolului costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi

Conform termenilor scutirii, care este valabilă până la finele lui 2024, rafinăria Neftochim Burgas nu mai poate exporta carburanți sau produse petroliere, începând din data de 5 februarie 2023, cu excepția livrărilor spre Ucraina. De asemenea, rafinăria de la Burgas poate exporta produse secundare, dacă acestea nu pot fi depozitate în siguranță în Bulgaria și reprezintă un risc pentru mediu.

Anterior, conducerea Lukoil Neftochim a avertizat că ar putea fi nevoită să închidă rafinăria dacă nu va putea exporta producția realizată.

Conform unor modificări legale adoptate vineri de Parlamentul de la Sofia, cu 141 de voturi pentru și 24 contra, Ministerul Economiei poate numi un reprezentant special care va prelua controlul asupra rafinăriei dacă există amenințări la adresa securității naționale sau asupra aprovizionării cu resurse vitale.

"Modificările legale vor face din Bulgaria o țară puternică și capabilă să intervină într-o situație critică", a spus Martin Dimitrov, un parlamentar din cadrul formațiunii Bulgaria Democrată.

Un reprezentant special va putea fi numit de asemenea dacă rafinăria de la Burgas va încălca normele referitoare la concurență sau sancțiunile decise de Uniunea Europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
lukoil