Christine Lagarde se așteaptă ca inflația în zona euro să continue să scadă

Christine Lagarde se așteaptă ca inflația în zona euro să continue să scadă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus că încetinirea inflației în zona euro va continua, dar a adăugat că, atât ea cât și colegii săi din consiliul guvernatorilor, trebuie să vadă mai multe dovezi că ritmul de creștere a prețurilor revine în apropiere de nivelul țintă al BCE, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezentă în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Lagarde a spus că presiunile salariale rămân puternice, reiterând că cel mai probabil salariile vor deveni un factor important care va influența dinamica prețurilor în următoarele trimestre, scrie Agerpres.

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

"Actualul proces dezinflaționist este așteptat să continue", a spus Christine Lagarde luni cu prilejul unei dezbateri a raportului anual al BCE pentru anul 2022 în plenul Parlamentului European. "Însă consiliul guvernatorilor trebuie să aibă încredere că asta ne va duce în mod sustenabil la ținta noastră de 2%", a adăugat Lagarde.

Declarațiile lui Lagarde vin la mai puțin de două săptămâni înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la BCE. Oficialii BCE converg spre ideea că ședința din luna iunie ar fi cel mai potrivit moment pentru a începe să reducă dobânzile, chiar dacă unii ar prefera o mutare mai rapidă.

Piețele financiare mizează pe faptul că BCE va începe să reducă dobânzile cu o lună înainte de așteptata mutare din luna iulie a Rezervei Federale americane, în condițiile în care presiunile pe partea de prețuri se reduc mai rapid în zona euro decât în SUA.

Inflația în zona euro a scăzut puternic în 2023, iar BCE se așteaptă ca trend-ul să continue în acest an, chiar dacă într-un ritm mai moderat. Economiștii intervievați de Bloomberg estimează că cel mai probabil inflația în zona euro a scăzut până la 2,5% în luna februarie. Datele oficiale vor fi publicate vineri de Eurostat.

Decidenții sunt concentrați în mod special pe costurile cu mâna de lucru care ar putea fi un motor important al inflației pe termen mediu. Chiar dacă presiunile asupra salariilor renegociate s-au redus la finele lui 2023, un indicator cu privire la evoluțiile viitoare semnalează că salariile ridicate nu au ajuns încă la punctul de inflexiune.

Lagarde a spus săptămâna trecută că încetinirea ritmului de creștere a salariilor în trimestrul patru este "încurajatoare", însă rundele de negocierile din următoarea perioadă vor fi vitale pentru deciziile cu privire la dobânzi.

FOTO Britanicii de la MG au prezentat rivalul direct pentru Dacia Sandero CITEȘTE ȘI FOTO Britanicii de la MG au prezentat rivalul direct pentru Dacia Sandero

Așa-numiții "porumbei" din consiliul guvernatorilor BCE, cei care sunt favorabili menținerii unui sprijin monetar consistent, au îngrijorări cu privire la evoluția unei economii care a evitat la limită intrarea în recesiune în a doua jumătate a anului trecut precum și cu privire la posibilitatea ratării țintei de inflație pe termen mediu.

Referindu-se la situația în care se află economia europeană, "sunt din ce în ce mai multe semnale cu privire la o depășire a punctului minim și unii indicatori care arată o relansare la finele anului", a spus Lagarde. 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
inflatie