Daea anunță la Bloomberg - România va exporta numai ceea ce rămâne!

Daea anunță la Bloomberg - România va exporta numai ceea ce rămâne!

Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2022

România, un important exportator european de cereale, a avertizat că ar putea livra mult mai puțin porumb și floarea soarelui în acest sezon, deoarece va da prioritate aprovizionării pieței locale, după ce seceta a afectat culturile agricole, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România a fost în sezonul agricol 2021/22 cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, însă anul acesta este posibil ca producția să înregistreze o scădere semnificativă după ce seceta a distrus culturile în mai multe părți ale țării, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-un interviu pentru Bloomberg.

Prețurile pentru închirierea unei mașini în principalele destinați turistice ale Europei aproape s-au triplat CITEȘTE ȘI Prețurile pentru închirierea unei mașini în principalele destinați turistice ale Europei aproape s-au triplat

România va exporta numai ceea ce rămâne după asigurarea aprovizionării pieței interne, a spus Daea, care nu a dorit să dea detalii cu privire la măsurile potențiale pe care Guvernul ar putea să le adopte, arată Agerpres.

Evoluțiile meteo nefavorabile combinate cu războiul din țara vecină Ucraina au afectat livrările mondiale de cereale, declanșând un val de măsuri protecționiste în domeniul alimentar, pe măsură ce oficialii încearcă să limiteze impactul creșterii prețurilor.

România este în urma altor state în extinderea sistemelor de irigații și se confruntă cu probleme serioase pe măsură ce schimbările climatice fac fenomenele meteo extreme mai frecvente. În prezent, având în vedere prognozele care arată o vreme secetoasă în zilele următoare, unii fermieri au decis să recolteze porumbul mai devreme decât de obicei pentru a salva ceea ce pot din culturi și a le folosi ca nutreț sau pentru producția de biocombustibili, a spus Daea.

„Marea Demisie” - 20 de milioane de americani și-au părăsit locul de muncă. Mai mult de un sfert regretă CITEȘTE ȘI „Marea Demisie” - 20 de milioane de americani și-au părăsit locul de muncă. Mai mult de un sfert regretă

"Situația din acest an este foarte complicată. Am intervenit atât cât am putut pentru a crește nivelul irigațiilor, dar în multe zone nu a fost posibil, așa că o mare parte din cultură este afectată", a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în ultimul sezon agricol, România a livrat 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator de porumb din UE, și de asemenea a fost al doilea mare exportator de semințe de floarea soarelui. România este și un mare furnizor de grâu și orz.

La începutul anului, producția de porumb a fost estimată la aproximativ 14 milioane de tone, dar, între timp, fermierii și-au redus estimările la aproximativ opt milioane de tone.

Guvernatorul băncii centrale poloneze: Germania face presiuni asupra Poloniei să adopte euro CITEȘTE ȘI Guvernatorul băncii centrale poloneze: Germania face presiuni asupra Poloniei să adopte euro

O altă problemă este scăderea nivelului apelor, în condițiile în care Dunărea este la aproape jumătate față de media multianuală pentru acest moment al anului și alte râuri au secat. Peste 200 de orașe și sate din România au introdus restricții la utilizarea apei, potrivit Administrației Naționale Apele Române.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că Guvernul de coaliție vrea să ceară Uniunii Europene să fie de acord cu introducerea unor proiecte de irigații în PNRR, care a fost deja aprobat de Bruxelles.

viewscnt
Afla mai multe despre
daea
porumb