Embargoul impus de Rusia la exporturile de motorină a majorat prețurile în Asia

Embargoul impus de Rusia la exporturile de motorină a majorat prețurile în Asia
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Cotațiile la motorină pe piața din Asia au crescut după anunțarea de către Rusia a unui surprinzător embargou la export, chiar dacă mai mulți analiști se așteaptă ca această restricție să nu rămână în vigoare prea mult timp, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Interdicția, care a intrat în vigoare încă de joi, va agrava tensiunile care există deja pe piața mondială de carburanți, unde cererea ar urma să crească în lunile de iarnă tocmai când multe rafinării nu au mijloacele pentru a majora producția. Pe piața din Asia problemele sunt complicate de revenirea transportului aerian în China, ceea ce va duce la majorarea cererii de combustibil pentru avion, scrie Agerpres.

ExxonMobil face lobby la Washington pentru ca hidrogenul ″albastru″, din gaze naturale, să primească subvenții de stat ″climatice″ la fel de mari precum cel ″verde″ CITEȘTE ȘI ExxonMobil face lobby la Washington pentru ca hidrogenul ″albastru″, din gaze naturale, să primească subvenții de stat ″climatice″ la fel de mari precum cel ″verde″

Motorina este un produs de bază pentru economia mondială, folosit de camioane, nave și trenuri, iar de la începutul anului și până în prezent Rusia a fost cel mai mare furnizor mondial de motorină, potrivit datelor firmei Vortexa Ltd.

"Multe vor depinde de cât de mult va menține Rusia în vigoare embargoul privind exporturile de combustibili", spune Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia, atrăgând atenția asupra faptului că există unele excepții pe termen scurt.

Companiile de rafinare din China și India au început să exporte mai multă motorină către clienții internaționali, în condițiile în care cele două țări au cumpărat cantități record de petrol rusesc precum și țiței din Iran. În plus, Asia nu este principalul cumpărător de motorină și benzină din Rusia, astfel că nu va fi cea mai afectată de interdicția impusă de Moscova.

Vineri, diferența de preț între cotațiile la motorină și cotațiile la țiței, un indicator al profiturilor generate de companiile de rafinare de pe urma producției de motorină, a crescut cu 2,7%, până la 30 de dolari per baril. Este vorba de un preț inferior vârfului de 34 de dolari înregistrat în luna august.

Chiar dacă Rusia nu a oferit un orizont de timp pentru embargoul impus la exporturile de motorină, precum și la exporturile de benzină, analiștii se așteaptă ca aceste restricții să fie unele de scurtă durată.

"După ce livrările interne vor fi acoperite, Rusia va trebui să reia exporturile din cauza lipsei de spații de depozitare", susține firma de consultanță FGE. Cel mai târziu, exporturile rusești de motorină ar urma să se reia peste două săptămâni, susține consultantul.

Un orizont similar de timp este prognozat și de analiștii de la JP Morgan Chase & Co., potrivit cărora embargoul rusesc va dura doar "câteva săptămâni, până la finalizarea recoltei în octombrie". 

viewscnt
Afla mai multe despre
motorina
rusia