GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor

GRAFIC JPMorgan vede riscuri crescute pentru băncile europene și recomandă “scurtarea” acțiunilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 oct 2023

După o performanță puternică a acțiunilor bancare europene în acest an, investitorii ar trebui să parieze acum pe scăderi în acest sector, deoarece creditorii sunt expuși riscurilor generate de atingerea iminentă a unui vârf în randamentele obligațiunilor, potrivit analiștilor JPMorgan Chase.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O scădere a randamentelor, sau o eventuală reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană anul viitor, va tăia din profitabilitatea băncilor, arată analiștii băncii americane într-o notă citată de Bloomberg.

Băncile sunt, de asemenea, vulnerabile la orice semn de recesiune în regiune, potrivit analiștilor, care au retrogradat sectorul bancar european de la “neutru” la “subponderal” și recomandă investitorilor deschiderea de poziții scurte pe acțiunile bancare.

GRAFIC Economia SUA a crescut cel mai mult din 2021, depășind așteptările CITEȘTE ȘI GRAFIC Economia SUA a crescut cel mai mult din 2021, depășind așteptările

"Băncile ar putea avea de suferit dacă economiile intră în contracție și dacă o parte din contextul foarte benign al creditării se schimbă anul viitor, cu o creștere a spread-urilor și a creditelor neperformante", conform notei citate.

Riscurile de credit par să se înmulțească, în special pentru creditorii cu expunere pe obligațiunile corporate cu randamente ridicate, întreprinderi mici și mijlocii și proprietăți imobiliare comerciale, deoarece nevoile de refinanțare vor crește începând de anul viitor.

Indicele Stoxx 600 Banks a crescut cu 8% de la începutul anului, mult peste avansul de 1,7% înregistrat la nivelul indicelui regional Stoxx Europe 600. Din septembrie 2020, acțiunile bancare au câștigat peste 60% în valoare, revenire determinată de creșterea puternică a randamentelor obligațiunilor din ultimii trei ani.

Însă avansul ar putea începe să se estompeze, în contextul în care BCE a decis, săptămâna trecută, să nu majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un an.

Baza de depozite a băncilor va scădea, probabil, iar venitul net din dobânzi pare să fi atins apogeul, potrivit analiștilor JPMorgan. În ceea ce privește dividendele și răscumpărările de acțiuni care au atras investitorii, acestea sunt deja "cât se poate de bune", iar băncile se confruntă cu riscul suplimentar al taxelor punitive, aflate în discuție într-o serie de țări.

Analiștii JPMorgan mai arată că rezultatele din trimestrul al treilea anunțate până acum de bănci sunt mixte. "După un șir lung de rezultate solide de jos în sus, se pare că veniturile încep să fie mai problematice", potrivit acestora.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
scurtare actiuni bancare
banci europene
raliu banci bursa
pozitii scurte banci
rate dobanzi
randamente obligatiuni